Основният приоритет на ръководството на Булгартабак холдинг (

) през следващата година ще е запазване на пазарния дял в страната, каза Христо Лачев, изп. директор на държавния холдинг. За момента цигарените марки на компанията държат между 75% и 80 на сто от пазара. Деветмесечният отчет на дружеството ще е достъпен в понеделник.

От холдинга обаче прогнозират, че с увеличението на акциза от януари 2008 г., пазарното участие на Булгартабак ще се сведе до 70%, като свиването ще е за сметка на ръста при неофициалния пазар. Точно с колко ще поскъпнат цените на цигарите Лачев не пожела да коментира.

Той обяви, че ръководството на Булгартабак е направило предложение пред Министерски съвет повишението на акциза до 64 евро на 1000 цигари да стане на три равни части през следващите три години.

По данни на холдинга през тази година средният ценови сегмент на българските цигари се е изместил от този на Victory към нивата около 2 лева, който е сегментът на масовия пушач. Единствената марка, която не е устояла на конкурентния натиск досега е Prestige. Официалният пазар на цигари в България е за 18 хил. т. къса.

Със силни позиции на пазара са марките от фамилията на Средец и Горна Джумая (в средния ценови сегмент) , Мелник (в ниския ценови сегмент) и цигарите с марката EVA при slim-формата. Позициите на Victory остават стабилни.

Тази година като цяло е успешна за Булгартабак холдинг, макар да не сме догонили нивата отпреди две години, каза Лачев. По отношение на експорта компанията отчита ръст от 80%, спрямо 2006 г. Ако миналата година на външни пазари са пласирани 25 хил. т. цигари, то за 2007 г. цифрата се очаква да достигне 45 хил. т.

През тазгодишна изкупна кампания на тютюн дружеството има готовност да изкупи 2100 т. ориенталски тютн, 1100 т. Вирджиния и 600 т. Бърклий.

Основните външни пазари на холдинга са Близкият Изток и Африка. Засилва се и интересът от Русия, като вече са подписани два договора с руски дистрибутори. От Булгартабак са предприели и експанзия към Армения, Казахста, Азербейджан, както и към пазарите на балканските държави. Засега налагането на българските цигари в Австрия и Италия е под въпрос. По-голямата част от износ на дружеството е в щатски долари.

Преструктурирането на холдинга продължава като до средата на ноември ще се обявят новите конкурси за приватизация на дъщерните компании от Ямбол и Кърджали, а продажбата им да е факт до края на декември, обяви Лачев.

Постъпленията за холдинга от продажбата досега на 9 компании са 45 млн. лв., като близо 37 млн. лв. се дължат на Юрий Гагарин БТ и Пазарджик БТ. В структурата на Булгартабак остават други 10 дружества. Христо Лачев очаква, че след общинските избори ще има взето политическо решение и указания за бъдещето на Слънце-Стара Загора АД и Пловдив БТ.

Днес акциите на Булгартабак холдинг поскъпнаха с 3.61%, до средните 35 лв. На това ниво през деня се изтъргуваха 2 002 книжа.