Днес УД Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД започва публичното предлагане на дялове от нови два специализирани договорни фонда - „Ултима Дивидент" и „Ултима BG 30", съобщи за Profit.bg Иво Толев, управляващ партньор в компанията.

ДФ Ултима Дивидент се фокусира към най-развитите световни пазари, предлагайки характерен продукт за тяхното ниво - инвестиции само в компании, които традиционно разпределят дивидент. Според одобрения проспект, изискването към компаниите, в които ще инвестира фондът, е да са разпределяли дивидент непрекъснато през последните 5 години.

„Фонд с подобен профил се предлага за първи път на българския пазар. Инвестициите в компании, които разпределят дивиденти, е изконният и първоначален смисъл при инвестирането на средства, който е нормален и лесно разбираем от всеки. Именно затова инвестиционната стратегия предвижда покупки на акции от такива компании", коментират от дружеството.

Реализирането на приходи във фонда ще е основно от дивиденти, в по-малка степен от капиталови печалби, текущи доходи от дългови ценни книжа и други финансови инструменти.

„Нехарактерна особеност спрямо другите фондове на пазара е поддържането на минимум 20% от активите в платежни средства при ДФ Ултима Дивидент. Това гарантира допълнителна ликвидност и сигурност за инвеститорите. Нормативния праг според българското законодателство е 10%", допълва Иво Толев.

Вторият фонд, ДФ Ултима BG 30 е индексен, като фокусът на фонда е насочен към индекса от БФБ - BG TR30.

„За пръв път български фонд залага изискването да държи минимум 70% от активите си в акции от даден индекс, което е истинският смисъл на всеки фонд, който може да се нарече индексен. Всички досегашни КИС в България, независимо дали следват даден индекс, залагат на максимално разрешената граница от активите", посочи Толев.

Индексът BG TR30 включва първите 30, отговарящи на критериите за участие в него компании, с най-нарастващи цени. Фондът ще следва посочения индекс с минимум 70% от активите си. Останалите 30% ще служат за буферна защита от резки сътресения. Могат да бъдат инвестирани и в инструменти извън посочения индекс с цел увеличаване на приходите и минимизиране на отклонението от резултатите на самия индекс.

Индексните фондове прилагат един от следните два метода на подбор на ценните книжа в портфейла - метод на дублиране и метод на подобие. При първия метод фондовете държат в портфейла си всяка ценна книга, включена в индекса, в приблизително същите пропорции, в които е включена в индекса. При втория метод се използват т.нар. „мострени техники", т.е. от следвания индекс се селектира представителна мостра от ценни книжа, която наподобява пълния индекс.

„ДФ Ултима BG 30 ще използва втория метод, тъй като считаме, че е скъпо, неефективно и технологично невъзможно да се купуват и продават в точните пропорции всички акции, включени в индекса BG TR30", коментира Иво Толев.

Той уточни, че минималната стойност на инвестицията и при двата договорни фонда е 10 хил. лв. Толкова е и номиналът на един дял. „До момента няма българска КИС с такъв номинал. При покупка над 100 хил. лв. няма входна такса. При определянето на изходната такса няма праг по време на държане на инвестицията, а пак за първи път в България - по нейния размер", допълни още той. - „Тези параметри подсказват за по-специфичната насоченост на двата фонда към определени клиенти с активи над средните, към професионални и институционални инвеститори".

Ултима Капитал Мениджмънт е лицензирано управляващо дружество от Комисия за финансов надзор през май 2008 г. Притежава т.н. „пълен" лиценз, който позволява да се извършва цялата разрешена номенклатура от дейности в сферата. В това число влизат и услуги по управление на индивидуални инвестиционни портфейли, включително на институционални инвеститори.

Дружеството е еднолична дъщерна компания, основана от Ултима Файнанс АД.

Вижте още:

Видео интервю с Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД