Започна търговията с акциите на Капман Грийн Енерджи и облигациите на Алу-Пласт

1081
Започна търговията с акциите на Капман Грийн Енерджи и облигациите на Алу-Пласт

От днес на Българска фондова борса започна вторичната търговия с нови три емисии ценни книжа. Това са емисиите акции на Капман Грийн Енерджи АД, част от ФГ Капман, и Булгари Резерв Пропъртис АДСИЦ, както и на емисията облигации, издадени от Алу-Пласт ЕАД.

Символичното начало на сесията поставиха Николай Ялъмов, изпълнителен член на СД на Капман Грийн Енерджи АД, и Ивайло Филипов, финансов директор на Алу-Пласт ЕАД.

„Фондът Капман Грийн Енерджи ще се насочи към инвестиции в нов сегмент на пазара – производството на зелена енергия, които проекти да подпомогнем чрез последващи увеличения на капитала,“ каза Николай Ялъмов на официалното представяне на компанията на борсата. „Ще се насочим към четири сфери на инвестиции – добив на енергия от вода, вятър, слънце и биомаса. Това е нов сегмент за страната и рискът е значителен, но продажбата на енергия е безрискова,“ допълни той.

По негова информация за всички мощности в експлоатация до 2012 г. ще важат преференциални цени за добиваната енергия за срок от 12 години, поради стратегическия за ЕС характер на добива на енергия от възобновяеми източници.

„В България има проекти, които не могат да се реализират поради липса на финансов ресурс. За малко повече от месец сме получили предложения за финансиране на 60 проекта, което свидетелства за активност в сектора. От тях обаче ще обърнем по-сериозно внимание на шест от тях,“ каза за Profit.bg Николай Ялъмов.

В началото от фонда предвиждат да започнат с четири проекта като първоначалния таван на инвестицията е фиксиран на 1.5 млн. евро. „Надявам се, че до края на годината ще имаме портфейл, на базата на който да съставим проспект за SPO. Планираме увеличението да е около 5 млн. евро. Набраната сума ще се разпредели с различна тежест по проектите,“ коментира още той действията на фонда в близко бъдеще.

От Капман Грийн Енерджи АД ще търсят стартиращи или съществуващи дружества с приходи между 2 и 10 млн. лв. от сферата на малката енергетика и ВЕИ. Ще инвестира в дялови участия и структуриран дълг обикновено от 1 до 3 млн. лв., като ще придобива мажоритарни или миноритарни дялове с цел да осигури ликвидност на инвестицията. Сред целите на компанията са съставяне на балансиран портфейл в различните сегменти на производството на ВЕИ.

На въпрос предстои ли листването на отделните проекти на Българска фондова борса, Николай Ялъмов коментира, че засега това не се предвижда, като ще се съсредоточат върху съставянето на разнообразен и добре функциониращ портфейл от инвестиции, „защото на последващ етап е по-лесно намирането на голям купувач, когато портфейлът е диверсифициран.“

Акциите се търгуват под кода C4P. Емисията е в размер на 500 хил. лв. при номинална и емисионна цена от 1 лв.

„Историята на Алу-Пласт започва от 2000 г. и от тогава насам компанията успя да се наложи на пазара, заемайки втора позиция по пазарен дял в страната,“ заяви Ивайло Филипов при представянето на една от най-новите компании на БФБ. „Привлечените средства от облигационния заем инвестирахме в нашата производствена и административна сграда, намираща се на бул. „Ботевградско шосе“. Очаквайте и IPO,“ заяви Ивайло Филипов.

На емисията е присвоен борсов код ALFA. Емисията е първа по ред издадена от емитента. Годишният лихвен процент е 7.80%. Тя е издадена на 4 февруари 2008 г., а падежът й е на 4 февруари 2011 г. Погасяването на заема е еднократно на датата на падежа.

Статистиката на Българска фондова борса показва, че от началото на годината досега са регистрирани 22 нови дружества, емитирали акции, 11 АДСИЦ, 14 емитента на облигации и дяловете на 11 договорни фонда.

Сн.: Николай Ялъмов, изпълнителен член на Капман Грийн Енерджи АД (Profit.TV)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...