Министърът на финансите Симеон Дянков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) Божидар Йотов ще направят първа копка на Лот 12 на пътя Момчилград-Крумовград. Началото на рехабилитацията ще бъде дадено в събота, 7 август, от 11 часа на км 9+ от началото на трасето (край с. Бодка), информират от АПИ.

На откриването ще присъстват областният управител Иванка Таушанова, народният представител Цвета Караянчева, директорът на Областно пътно управление инж. Радостин Ламбрев, кметовете на Момчилград и Крумовград, представители на фирмата-изпълнител и надзора.

Обектът се финансира от оперативна програма „Регионално развитие" и е първият от пътните схеми на ОПРР, който се реализира в област Кърджали. Търгът за изпълнител бе спечелен от пловдивското дружество Пътинженеринг ЕООД в конкуренция с други 11 фирми и обединения от България и Гърция. Договорът с него е сключен на 21 юли. Фирмата ще изпълни всички видове строително-монтажни работи по трасето на стойност 9.28 млн. лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 3.9 месеца. Строителният надзор ще се осъществява от Екоинженеринг - Кърджали.

Проектът предвижда рехабилитация на 18.292 км от второкласния републикански път, свързващ общинските центрове Момчилград и Крумовград с полагане на 55.5 т. асфалтови смеси, изграждане на девет нови водостоци, ремонт на подпорните стени и подмяна на стоманените предпазни огради и вертикалната сигнализация.

Общо 15 пътни лота ще бъдат изпълнени тази година по схемата за рехабилитация и реконструкция на второкласни и третокласни републикански пътища по ОПРР. Следващото трасе, което ще ремонтира в област Кърджали е Лот 13 - Чифлик - Горна крепост - Стремци - Черноочене.

Отсечките са 26 с обща дължина 311 км. Индикативната стойност на проектите е 265 млн. лв. Целта е с европейски средства да се подобри качеството на вътрешно регионалните връзки, както и да се осигурят възможности за развитие на специфичния икономически потенциал и достъп до туристическите дестинации в отделните райони за планиране.