Saudi Arabian Oil Co, или както е по-известна - Aramco, е най-скъпата компания в света, с огромна преднина пред останалите. Това, че компанията е държавна собственост, прави невъзможно даването на категорична оценка за стойността й, но дори и според най-консервативните изчисления тя привишава 1 трилион долара, а повечето анализатори я оценяват на между 1.25 и 10 трилиона долара.

Днес Aramco е истински гигант, разполагащ с хиляди служители и опериращ редица бизнеси по целия свят. Но началото е далеч по-скромно, както можем да се убедим от материал на Bloomberg, проследяващ историята на компанията.

През 1933 г. Саудитска Арабия отдава първата си концесия за нефтени проучвания на Standard Oil of California, известна днес като Chevron. Американската компания основава дъщерна фирма - California Arabian Standard Oil Co (Casoc), за да ръководи дейността в региона.

Три години по-късно Texas Co (Texaco) – понастоящем част от Chevron, става партньор в Casoc с 50-процентен дял.

Следват две изпълнени с неуспехи години, преди ръководството на Casoc да послуша главения геолог на компанията Макс Щайнике, според когото трябва да се „дълбае още надолу“. Така през 1938 г. Casoc попада на първото си нефтено находище – известният кладенец №7 в областта на град Дамаман. Компанията прави авансово плащане към саудитското правителство от около 250 000 долара в злато.

През 1944 г. Casoc е преименувана на Arabian American Oil Co и става известна като Aramco. През 1948 г. броят на съдружниците в компанията вече се увеличава до четирима, след като дялове придобиват Standard Oil of New Jersey и Socony-Vacuum Oil. Същата година Aramco открива петролни залежи в Гавар, което и до днес остава най-голямото петролно поле в света.

През 1973 г. саудитското правителство започва офанзива за придобиването на компанията с купуването на 25-процентен дял. През следващата година държавата увеличава дела си до 60%, а през 1980 г. плаща 1.5 милиарда долара за останалите 40 процента и така придобива пълен контрол над компанията.

През 1984 г. бъдещият Али ал Наими е назначен като първия саудитски президент на Aramco, а четири години по-късно компанията сменя името си на Saudi Arabian Oil Co. Междувремено Saudi Aramco – както става известна компанията, си партнира с Texaco по създаването на джойнт венчър между двете компании в САЩ.

1993 е важна година за Aramco, която е преструктурирана в изцяло интегрирана петролна компания, след като правителството на Саудитска Арабия й възлага отговорностите по рафинирането, дистрибуцията и международния маркетинг на петролните продукти.

През 2006 г. бойци на Ал Кайда извършват неуспешна атака срещу съоръжения за преработка на петрол, собственост на Aramco. Двама от охраната на обекта са убити, както и двама от нападателите. Цената на петрола скача с 4% в деня на инцидента.

Днес Aramco има 60 000 служители в световен мащаб и управлява собствени клонове и филиали в Китай, Индия, Япония, Република Корея, Сингапур, Великобритания, САЩ, Обединените арабски емирства, Холандия и Египет. Освен това компанията играе и основна роля в плановете на саудитското правителство да гарантира стабилно бъдеще за местната икономика.



През април принц Мохамад бин Салман обяви план за първично публично предлагане, чрез което да се наберат около 100 млрд. долара от продажбата на под 5 процента от компанията.

Планира се средствата да бъдат използвани за инвестиции в производството, високите технологии и услугите, които ще имат за цел да намалят зависимостта на саудитската икономика от петрола.