Днес пропътувах разстоянието от 10 км в София с кола за точно един час, колкото трае приготовлението за полета и самия полет до Варна. Вчера от Зърнени храни България АД поканиха представители от инвестиционната общност и журналисти, за да присъстват на официалното откриване на завода за производство за биодизел, разположен в гр. Провадия.

„Преди време от компанията обявихме инвестиционното си намерение да произвеждаме биодизел, днес всички може да се убедите, че това намерение вече е реализирано," каза в реч Георги Костов, изпълнителен директор на Зърнени храни България АД, към чиято холдингова структура влиза Слънчеви лъчи АД, собственик и на завода в Провадия.

Инсталацията за биогоривото е изградена за 18 месеца. Инвестицията е на стойност 15 млн. евро, а самата инсталация е с капацитет 100 хил. т годишно. Предвидено е производственият процес да е непрекъснат, като досега са направени пробите, а скоро предстои и неговата експлоатация, посочиха от компанията. Дружеството вече се е снабдило с основната суровина за производството на горивото. Разполага с пълно комплексно разрешително и е в процес за придобиване на такова за митнически складове.

Въвеждането на оборудването в производствена дейност трае около един ден.

В завода за биодизел ще са ангажирани 12 човека, като в четирите смени на денонощие ще са заети по трима служители. Производството е напълно автоматизирано.

Към цеха има баки, всяка по 300 т, и други две баки за съхранение на входния продукт. На площадката са разположени още четири танка по две хиляди кубика, като три от тях са за съраняване на биодизел и един за междинния продукт.

В самия производствен процес са включени три реактора. Отпадният продукт от производството е глицерин, който е с чистота от 85%.

Качеството на произвежданите стоки се контролира от акредитирана Заводска лаборатория, която покрива 22 от 24 компонента за изследване на получения биодизел.

Едновременно могат да се товарят три цистерни, като наливното стопанство е също така компютъризирано и автоматизирано.

От компанията посочиха, че рандеманът е на 100%, като от 1 т суровина се добива и 1 т биогориво.

Що се отнася до себестойността на продукцията, Георги Костов посочи за Profit.bg, че тя зависи изцяло от основната суровина (в случая от слънчогледовото или рапичевото олио), като допълни, че при 750 долара за тон слънчогледово олио продажната цена на тон биодизел е 1100 долара.

Цех Рафинерия е един от основните цехове в завода, заедно с цех Маслодобив и Бутилиране, и е с капацитет 400 т на денонощие. От тях 100 т рафинирани масла за бутилиране и 300 т неутрализирани масла за биодизел.

„Защо вярваме, че производството има бъдеще? В България има над 1 млн. т добив от маслодобивни култури, като едва 400 хил. т са за вътрешното производство, а 600 хил. т се изнасят като суровина. Искаме суровината да не се изнася, а да се обработва в България," каза Георги Костов.

Той посочи, че компанията вече има споразумение с чужди дружества, сред които и Лукойл, като продукцията ще е изцяло насочена за външни пазари.