Зърнени Храни България пуска завода за биодизел след месец

1091
Зърнени Храни България пуска завода за биодизел след месец

След месец ще бъде официалният старт на завода за биодизел в Провадия, собственост на Зърнени Храни България, обяви днес пред акционерите на компанията изпълнителният директор Георги Костов.

“Прогнозните резултати за първото шестмесечие са за печалба от 2.5 млн. лв. Трябва да имаме в предвид и сезонността на нашата дейност, като второто шестмесечие е по-силно за дружеството,” каза още той.

“През следващите месеци планираме да се концентрираме изцяло върху завода. През първото полугодие Зърнени Храни България придоби зърнена база в Нова Загора и мелничен комплекс. Дружеството планира партньорство с голяма международна компания относно реализиацията на биодизела", обяви още Костов.

През настоящата година дружеството планира да инвестира 36 млн. лв., а през следващите две съответно 53 и 43 млн. лв. За 2011 и 2012 г. планираните инвестиции са за 3 млн. лв., или общо за петте години – 138 млн. лв.

Най-голяма сума (общо 100 млн. лв.) ще бъде вложена във Втория проект на дружеството за биодизел, а в маслодобивен цех Провадия и модернизация на зърнобазите респективно 20 и 15 млн. лв.

Компанията очаква приходи от 285 млн. лв. и печалба в размер на 21.7 млн. лв. за 2008 г. За следващите две години се предвиждат продажби в размер на 446 млн. лв. и 598 млн. лв. и печалба от 31.2 млн. лв. и 42.6 млн. лв.

В следващите пет години дружеството планира 10% пазарен дял в изкупуването на зърнени култури, 33% дял в изкупуването на маслодайни култури, 33% дял в продажбите на растителни масла и 66% дял в продажбите на биодизел.

По време на днешното общо събрание бе решено печалбата от 2007 г. в размер на 11.843 млн. лв да бъде заделена за Фонд "Резервен".

Днес по позицията се прехвърлиха 14 397 лота на нива от 2.38 и 2.50 лв. за брой.

*Авторът притежава акции от компанията

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg