Зърнени храни България увеличи консолидираната си печалба

657
Зърнени храни България увеличи консолидираната си печалба

Зърнени храни България увеличи консолидираната си печалба за първото полугодие на 2009 г., спрямо същия период на 2008 г. По последна информация положителният финансов резултат на компанията е 2.62 млн. лв., което е ръст от 13% над резултата отпреди година, сочат данните от консолидирания отчет на селскостопанския холдинг.

Общите приходи на Зърнени храни България се свиват през разглеждания период със 7%, до 76.52 млн. лв. Нетните приходи от продажби намаляват за година с 11.3%, до 71.11 млн. лв. От холдинга отчита сериозен ръст на постъпленията от продукция, които се покачват от 6.1 млн. лв., на 20.52 млн. лв.

За разлика от тях обаче, приходите от приходите от стоки се свиват от 72.75 млн. лв., на 34.71 млн. лв. Към 30 юни 2009 г. приходите по линия на „Други" са 14.79 млн. лв., спрямо 321 хил. лв. година по-рано.

От компанията припомнят, че в рамките на второ тримесечие на тази година е извършена продажба на 100% от капитала на Бургаска мелница.

Подобно и на приходната част в отчета, общите разходи на Зърнени храни, на консолидирана база, намаляват за година с близо 7%, до 73.6 млн. лв. Оперативните разходи достигат по последна информация 68.05 млн. лв., спрямо 75.63 млн. лв. година по-рано.

Да припомним, че Химимпорт прехвърли участието си в Зърнени храни България по време на борсовата сесия на 28 август. Това се случи на извънрегулиран пазар на Българска фондова борса.

В пакет бяха изтъргувани 98.68 млн. лота на селскостопанския холдинг, което се равнява на 57.78% от капитала му. Единичната цена за лот на компанията в сделката бе 0.97 лв. за акция или 96.02 млн. лв. стойност на сделката.

Купувач се явява Химимпорт Груп, част от групата на Химимпорт. Доверен източник коментира за Profit.bg, че с прехвърлянията се цели по-добро корпоративно управление. Задачата е всички финансови компании от групата да са под шапката на ЦКБ Груп, производствените в Химимпорт Груп, а курортните остават в Холдинг Варна.

Към момента книжата на дружеството поевтиняват с 1.90% на БФБ, до 0.78 лв. за лот. Обемът е от 15 480 книжа.

 

 

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg