Вчера ви информирахме, че фондът на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc. е увеличил инвестицията си в Apple с 55% само за тримесечие.

Защо Бъфет увеличава дялово си участие в технологичната компания, след като други големи инвеститори намаляват вложенията си в Apple?

Само преди 2 дни фондът, управляван от Майкъл Бъри - Scion Asset Management, е продал всичките си акции в Apple.

Други, като Greenlight Capital на Дейвид Ейнхорн, са намалили дела си в компанията с 16%.

Новините от тях идват само часове, след като стана ясно, че първоначално фондът на Джордж Сорос - Soros Asset Management, а по-рано и Карл Айкън, са ликвидирали напълно инвестициите си в Apple.

На фона на продажбите от останалите големи инвеститори, Бъфет е увеличил позицията си с 55%, до 15.23 млн. акции.

Разликата идва от стратегията на посочените по-горе инвеститори и „Оракулът от Омаха“. Бъри, Сорос и Айкън явно предпочитат печалбите в краткосрочен план, за сметка на един от най-великите инвеститори и четвъртия най-богат човек в света.

При Бъфет тя предвижда инвестиции в стабилни и дългосрочни компании, които са потребителски насочени и разпределят дивидент. Именно тази стратегия, разпространена от Бенджамин Грахам, бащата на модерното инвестиране, е в основата на сделките с Apple и това може да е само комплимент за компанията, управлявана от Тим Кук.

„Преди много време Бенджамин Грахам ме научи, че цената е това, което плащаш, а стойността е това, което получаваш. Независимо дали става въпрос за чорапи или акции, обичам да купувам качествени продукти, които се продават евтино“, споделя Бъфет.

Можете да откриете стойност, като разгледате съотношението цена-счетоводна стойност или погледнете към бъдещото съотношение цена-печалба.

Колкото по-ниски са двете съотношения, толкова по-голяма стойност получаваш. Тези метрични показатели могат да се съчетаят с други фундаментални съвети от гениалния Бъфет.

Вчера книжата на Apple приключиха борсовата сесия на цена от 109.38 долара, оценяващо компанията на 588 млрд. долара. Ръстът по позицията от началото на 2016 г. е от 4%. Богатството на Бъфет, по данни на Bloomberg, пък се оценява на 66.4 млрд. долара.