Двама милионери бяха много доволни този вторник, обявявайки огромна инвестиция, оценявана на 50 млрд. долара. Те ще бъдат вложени от японската компания Sofybank в нови американски технологични предприятия, пише ВВС.

Президентът на Softbank Масайоши Сон и новоизбраният американски президент Доналд Тръмп обявиха новинита с широка усмивка. Парите, които Масайоши Сон влага в новото начинание, не са никак малко.

50-те милиарда долара са част от инвестиция на стойост 100 млрд. долара, която вече беше обявена преди време. Идеята за сделката възникна преди изборите в САЩ, така че някои могат да кажат, че тези пари при всички случаи са щели да бъдат насочени към САЩ.

Но Доналд Тръмп побърза да представи съобщението на японския предприемач за своя нова победа. То със сигурност ще бъде използвано от екипа на магната като доказателство, че дори в момент, когато САЩ се оттеглят от глобални търговски споразумения, като Транстихоокеанското партньорство, страната продължава да е добра дестинация за азиатските инвестиции, както обещава Softbank.

Но защо Масайоши Сон, който е един от най-ексцентричните японски предприемачи, инвестира в САЩ на Тръмп в момент, когато страната изглежда не се интересува особено от Азия?

Има поне три причини.

1. Бизнесът със Sprint

Softbank плати 22 млрд. долара през 2013 г. за участие в американската телекомуникационна компания Sprint - третия по големина оператор в страната. Тази инвестиция й досене загуба от близо 7 млрд. долара, тъй като Sprint продължи да губи терен спрямо конкурентите си.

Един от начините, по които Softbank се надяваше да си върне рентабилността на инвестицията, беше закупуването на Т-Mobile - главния конкурент на Sprint в САЩ. Но сделката беше спряна, след като регулаторите съобщиха, че не подкрепят операцията.

Постигането на сближаване с новия американски президент чрез бизнес, който му създава добра реклама, може да е един от начините за смекчаване на позицията на регулаторите в бъдеще.

2. Търсене на достъп до американски технологични компании

Япония вече не е иновационен и технологичен център, какъвто беше преди години, казва Марк Айнщайн от консултантската компания Frost & Sullivan.

Така установяването в САЩ и технологичния сектор на страната ще даде на Масайоши Сон достъп до технологиите на Силициевата долина и още по-важното - до интернет на нещата, който ще става все по-популярен в бъдеще.

3. Приятели мултимилионери

Трудно е да се игнорира очевидното приятелство между Тръмп и Сон. „И двамата са мултимилионери и бунтовници. Мога са си ги представя да седят и провеждат позитивен разговор“, казва Айнщайн.

Според него двамата магнати „се разбират и говорят езика на другия“, което означава, че разбират значението на една добра сделка.

Пет ключови данни за Softbank

1. Технологичната компания е основана от японския предприемач Масайоши Сон през 1981 г.

2. През 2013 г. купува американската телекомуникационна компания Sprint за 22 млрд. долара, което е най-голямата придобивка на японска компания.

3. През 2016 г. придобива за 36 млрд. долара британската компания ARM, производител на микрочипове, използвани в смартфони като iPhone.

4. Сега обявява инвестиция за 50 млрд. долара в американски стартъпи.

5. Масайоши Сон е смятан за визионер, който е един от първите инвеститори в компании като Yahoo и Alibaba.