Пусковият срок на завода на Монбат (

) за рециклиране на стари акумулатори в Сърбия ще бъде през юли, а на този в Румъния през октомври. Това показва инвестиционната стратегия на компанията за периода 2008-2009 г.

През споменатия период Монбат планира да инвестира 64.2 млн. лв. в осем направления. От тях 39.2 млн. лв. ще се инвестират през тази година, а останалите 25 млн. лв. идната година.

Първото направление е увеличаването на производствения капацитет на Монбат и Старт, като за това ще се насочат 16.4 млн. лв. За модернизиране на производството на двата завода ще отидат 1.9 млн. лв.

За удвояването на производствения капацитет на телекомуникационни, стационарни батерии ще се инвестират 1.1 млн. лв.

Следващите две направления са заводите за рециклиране, като се предвижда към тях да се насочат през тази година общо 20.4 млн. лв.

Предвидените средства за модернизиране на завода за рециклиране на стари акумулатори в Монтана са 2.4 млн. лв.

До 2010 г. ще се разходят други 31 млн. лв. в учредяване на ново дружество в Добрич, чийто капацитет трябва да достигне 750 хил. тягови елемента до 2010 г.

По програмата за привличане на кадри ще се инвестират 1 млн. лв. Програмата предвижда изграждането на 45 апартамента, които ще бъдат придобити безвъзмездно от инженерите след изтичане на дългосрочния им договор с Монбат.

Финансовото обезпечение на инвестиционната програма ще стане чрез банкови заеми в размер на 16 млн. лв. Останалата сума от 48.2 млн. лв. може да бъде набавена чрез собствени средства, лизинг и/или облигационен заем.

Днес акциите на Монбат поскъпнаха на борсата с 1.28% до средните 26.17 лв. при обем от 18 240 изтъргувани лота.