След двумесечно преустановяване на производствения си процес, заводът за спирт, поделение на Захарни заводи АД - Горна Оряховица, отново заработи на пълни обороти и първите количества спирт бяха произведени на 1септември, информират от публичната компания.

Успоредно с реконструкцията на мощностите за производство на етилов алкохол бяха изградени нови съоръжения за преработката на отпадъка от зърното.

Фирмите GEA Wiegand и ANHYDRO доставиха основното оборудване и технологията за производство, допълват от Захарни заводи.

В понеделник е започнала 72-часовата проба, като изпарителната система и сушилната инсталация са показали безупречна работа. „Във вторник цехът за гранулиране на високопротеиновия сух фураж вече подаде първите количества към склада. Капацитетът за 24 часа е от 35 до 40 тона. Интересът на клиентите към продукта е много голям. Още преди година фермерите имаха възможност пробно да хранят животните с варианта мокър зърнен фураж", информират от компанията.

След гранулирането се облекчава и транспортирането. Прогнозната цена е 264 лв/тон като до края на септември ще се знае и нейния окончателен размер. Очакванията са първите големи количества от високопротеиновия фураж да бъдат закупувани от фуражните заводи в страната.

Последните сделки с акции на компанията на борсата са от 8 септември, когато са прехвърлени 1 060 лота, при средна цена от 2.73 лв.