Константин Жеваго със сигурност ще е новият собственик на "Кремиковци" и ЦСКА. Това призна днес един от синдикалистите Любомир Павлов, който сподели, че офертата на украинския милиардер е единственото реално и свястно предложение.

Според Павлов Жеваго е обещал, че ще инвестира 120 млн. долара в металургичния гигант, а до седем дни след встъпването си във владение ще изплати всички забавени заплати на работниците.

Украинецът контролира 73% от листваната на Лондонската фондова борса стоманодобивна компания „Ferrexpo“.

Само преди седмица министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че основните кандидати са Жеваго и братът на Прамод Митал - Лакшми Митал.

Индиецът е собственик на най-големия стоманодобивен гигант в света „АреслорМитал“.

Петър Димитров обаче отбеляза още, че решението за продажбата ще бъде взето от собственика на комбината, а не от държавата.

По време на наддаванията за комбината Жеваго е изразил готовност да вложи незабавно 80 милиона евро, съобщи лично премиерът Станишев в началото на годината. Появиха се и информации, че украинецът е изтеглил $1 млрд. заем от лондонския клон на Дойчебанк. Част от парите ще отидат за покупката на "Кремиковци", смятаха банкери от Ситито, цитирани от вестник "Стандарт".

"The Times of India" пък съобщи, че Лакшми Митал е готов да предложи 100 млн. евро.

"Кремиковци" приключи 2007 г. с неконсолидирана загуба в размер на 35.93 млн. лв. спрямо 280.792 млн. лв. отрицателен финансов резултат за година по-рано. Нетните приходи от продажби са 1.427 млрд. лв., като се повишават от 926 хил. лв. за година по-рано.

Само за четвъртото тримесечие на годината компанията има печалба от 30.982 млн. лв. спрямо 63.399 млн. лв. загуба за година по-рано.

Днес по позицията се изтъргуваха 370 акции на 12.00 лв.

Източник: sportal.bg, Снимка: Profit.bg

"Кремиковци" – пушилката продължава