Журналист и акционер от Инвестор.бг с акт за пазарна манипулация

1652
Журналист и акционер от Инвестор.бг с акт за пазарна манипулация

На журналиста и акционер в публичната компанията Инвестор БГ АД Мариян Йорданов е наложен акт за административно нарушение (манипулиране на пазара), става ясно от съобщение на Комисията за финансов надзор.

Наложената минимална глоба за този вид нарушение възлиза на 20 000 лв.

В периода 3 януари - 8 март 2007 г. Мариян Йорданов като клиент на инвестиционен посредник е сключил поредица от сделки на пода на БФБ-София с акции на “Инвестор.БГ” АД с “Мариян ТР” ЕООД, чийто управител е същото физическо лице, уточняват от комисията.

В резултат на сключените 7 сделки с общ обем 15 860 бр. акции не се е променял действителният притежател на акциите, което е един от признаците за манипулация на пазара, посочен в т. 3 от приложението към чл. 27 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ).

Сключените сделки между тези страни са с най-голям обем от всички сделки за деня с това дружество, а на две от търговските сесии са и единствени и в този смисъл са определящи за средно-претеглената цена на акциите за деня и съответно за “цената на отваряне” на следващата търговска сесия съгласно борсовия правилник.

Наказателното постановление подлежи на обжалване пред Софийски районен съд.

Мариян Йорданов отказа коментар по случая пред Profit.bg.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg