Образователна програма за ученици на КФН завърши успешно

932
Образователна програма за ученици на КФН завърши успешно

© КФН

Днес, 07.07.2017 г., завърши ХV-ото издание на образователната програма за ученици и учители “Небанковият финансов сектор в България”, организирана от Комисията за финансов надзор (КФН), фондация „Атанас Буров” и Министерството на образованието и науката (МОН).

Тази година участниците бяха 23-ма, от които 3-ма придружаващи учители и 20 ученици от средните училища с икономически и финансов профил в страната. На официална церемония участниците в програмата бяха приветствани от Ангел Джалъзов – заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров". 

Присъстваха експерти и служители на комисията, на фондация „Атанас Буров”, и на Министерството на образованието и науката (МОН).

Виолина Маринова изрази увереността си, че образователната програма „Небанковият сектор в България” е помогнала на участниците в нея да разберат повече за небанковия финансов сектор в България, да се запознаят с дейността на капиталовия , застрахователния и пенсионоосигурителния пазар, да се ориентират в желанието си как да продължат образованието си.

Тя запозна учениците с обученията и стажовете, които фондация „Атанас Буров” организира за студенти и ги покани в бъдеще да се включат в тях. „Най-важното е да изберете тази професия, която ще ви носи удовлетворение, така че да работите с желание и с мерак. И ви го пожелавам от сърце!”, каза тя.

В приветствието си към младите участници Ангел Джалъзов изрази увереност, че програмата е била важна за бъдещото кариерно ориентиране на учениците и подчерта, че повишаването на финансовата грамотност е стратегически приоритет на КФН.

Учениците дадоха висока оценка за проведеното обучение. Според тях знанията, които са придобили за небанковия сектор в България, са изключително полезни за бъдещата им кариерна ориентация. Те бяха най-впечатлени от посещенията при бизнеса, от срещите им с млади и компетентни хора в модерни офиси, което повлия някои да променят плановете си за бъдещето си образование. 

Учениците и техните преподаватели бяха обучавани от 3 до 7 юли 2017 г. по специално разработена програма от теоретична част и практически занимания. Разнообразните и интересни презентации, представени от експертите на КФН и от бизнеса, запознаха младите хора с принципите и механизмите на капиталовия, застрахователния и осигурителния пазар.

Теоретичните знания бяха допълнени с практически занимания „на място“ в Централния депозитар и в Българската фондова борса, във Финансовата група „Карол”, Застрахователното дружество „ДЗИ” и Пенсионно осигурителното дружество NN. Учениците посетиха и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Те видяха как се търгува на фондовата борса „online“, запознаха се с дейността на различните дирекции в една застрахователна компания и със сложните анализи и прогнози, които се извършват, за да се инвестират осигурителните вноски по „втория стълб“ на пенсионното осигуряване.

Тази едноседмична програма за ученици е единствената по рода си в страната, която се организира вече 14-а година, от основаването на КФН. Тя осигурява отлична възможност за кариерно ориентиране на младите хора и повишава финансовата им грамотност, което е стратегически приоритет на КФН.

Инициативите по повишаване на финансовата грамотност на хората са част от стратегията на КФН за защита на потребителите, тъй като финансово грамотните потребители извършват по-информиран и по-правилен избор измежду необятните финансови услуги, предлагани в нашето съвремие. Увеличаването на знанията за небанковия финансов сектор в страната помага за реализирането на стабилна връзка между образованието, институциите и бизнеса.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас