Обсъжда се листване на НЕК или БЕХ на борсата ни

3799
Обсъжда се листване на НЕК или БЕХ на борсата ни

© Profit.bg

“Обсъжда се темата за листване на компания от енергетиката на Българска фондова борса. Би могло това да е Български енергиен холдинг или Националната енергийна компания“, заяви в интервю за Profit.bg бившият финансов министър Владислав Горанов.

Едно подобно листване би могло да подобри значително ликвидността и оборотите на капиталовия ни пазар, допълни още той.

Виждаме, че в последните дни основните индекси реализират доста добри ръстове, каза още Горанов. Profit.bg припомня, че най-старият индикатор на БФБ-София е на крачка от най-високото си ниво за последните 9 години, като вчера завърши на ниво от 621.08 пункта.

Положителна роля към момента оказва и подобрената работа от страна на регулатора (Комисията за финансов надзор), не пропусна да отбележи още Горанов.

„Друг е въпросът дали едно подобно листване трябва да се случи на БФБ-София или това може да се направи на чуждестранен пазар“, каза още той.

За по-сериозно развитие на капиталовия ни пазар в страната се заговори през октомври, когато бе учреден Съвет за развитието му. Събитието бе осъществено по инициатива на Централен депозитар, Комисията за финансов надзор и народния представител Делян Добрев.

Меморандумът бе подписан от Асоциация на банките в България (АББ), Асоциация на българските застрахователи (АБЗ), Асоциация на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Асоциация на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българска асоциация на управляващите дружества (БАУД), Българска стопанска камара (БСК), Българска фондова борса (БФБ), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Национална комисия за корпоративно управление (НККУ). 

Вижте какво още заяви Владислав Горанов във видеото по-долу: 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg