Очаква се ръст на корпоративните фалити през 2022 г.

470
Очаква се ръст на корпоративните фалити през 2022 г.

© Pixabay

Броят на корпоративните фалити ще се увеличи през 2022 година, като основната причина за това е предстоящото изтегляне на държавните стимули от икономиката. Те бяха основният инструмент, който помогна на много компании да се задържат "над водата", се посочва в проучване на кредитния застраховател Euler Hermes, цитирано от CNBC.

Очакваният ръст на банкрутите в световен мащаб е с 15% през 2022 година. Това ще е първото годишно увеличение на фалитите след две поредни години на спад. През 2020 година броят им намаля с 12%, а през 2021 г. - с 6%.

Дори и с очаквания ръст догодина обаче, той вероятно ще остане с 4% по-нисък от този през 2019 година, преди избухването на пандемията от COVID-19, отбелязват от Euler Hermes.


"Данните за корпоративните фалити показват, че правителствата успяха да помогнат на бизнеса да премине през кризата. Мащабните държавни стимули са предотвратили един от всеки два банкрута в Западна Европа и един от всеки три в Съединените американски щати през 2020 г.", казва Максим Лемерл, който е един от анализаторите на компанията, участвали в изготвянето на анализа.

По думите му този ефект се е запазил и през 2021 година, но какво ще се случи оттук нататък, зависи най-вече от това как правителствата ще реагират в следващите няколко месеца.

С избухването на пандемията от COVID-19 повечето държави по света увеличиха бюджетните си разходи в подкрепа на здравната система, домакинствата и бизнеса. Стимулиращите мерки включваха данъчни облекчения, държавни гаранции по кредитите на фирмите и физическите лица, както и директни парични трансфери в някои страни.

Междувременно централните банки увеличиха монетарните стимули и "наляха" допълнителна ликвидност в икономиките.

Някои правителства вече започнаха да изтеглят тези стимули, а редица централни банки предприеха повишение на лихвените проценти и затягане на монетарната си политика.

Evergrande продава активи за 5 млрд. долара, за да плати дълговете сиИзпадналият във финансови затруднения китайски строителен гигант China Evergrande ще продаде част от своя дял в поделението си за управление на недвижими имоти на Hopson Development


В част от развиващите се пазари фирмените фалити вече се завръщат на предкризисните си нива, показват данните на Euler Hermes. Много от тези страни бяха принудени да въведат нови противоепидемични мерки заради новата вълна на заразата, но този път държавните стимули за бизнеса не бяха толкова "щедри", колкото през 2020 г.

В Африка се очаква броят на корпоративните фалити да достигне нивата отпреди пандемията още тази година, докато в Централна и Източна Европа, както и в Латинска Америка, това вероятно ще се случи през 2022 г.

Прогнозите на кредитния застраховател за Западна Европа са разнопосочни. В държави като Италия и Испания фалитите се очаква да надминат нивата си от 2019 г. в края на тази или началото на следващата година. В Швейцария, Швеция и Португалия те вероятно ще нараснат през 2022 г., но без да надхвърлят нивата от 2019 г., а във Франция, Германия и Белгия удължаването на стимулите вероятно ще задържи броя на фалиралите компании сравнително нисък.

В същото време в азиатско-тихоокеанския регион се очаква ръст в броя на банкрутите с 18% на годишна база през 2022 г. Най-силно е прогнозното увеличение в Индия - с цели 69%, тъй като по време на пандемията през 2020 и 2021 г. там бяха изцяло спрени съдебните искове за обявяване на компании във фалит.

В САЩ комбинацията от мащабни държавни стимули и силен икономически растеж се очаква да ограничи увеличаването на фалитите през 2021 и 2022 г.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg