Официално: Алкомет и Еврохолд влизат в SOFIX

1603
Официално: Алкомет и Еврохолд влизат в SOFIX

От понеделник (20 март), емисиите на Алкомет и Еврохолд България официално ще попаднат в базата на индекса SOFIX. От него ще изпаднат Трейс груп холд и Индустриален Холдинг България. 

Това стана ясно днес, след като Комисията по финансов надзор публикува съобщение от извършената проверка на Българска фондова борса-София. Регулаторът препоръчва в кратък срок БФБ да започне процедура за изменение на Правилата за изчисляване на индексите, става ясно от съобщението. 

Според КФН, това ще доведе до повишаване на тяхната прозрачност, подобряване на оповестяването при прилагането им, недопускането на спорни тълкувания от инвестиционната общност, както и на включването в индекса на неликвидни компоненти и повишаването на доверието в капиталовия пазар като цяло.

В резултат на проверката, Комисията за финансов надзор констатира, че Правилата за изчисляване на индексите на БФБ допускат изчисляването на фрий-флот капитализацията за акции в случай на увеличение на капитала на публичното дружество да се извършва въз основа на входящи данни от различни източници, които могат да не съвпадат предвид времетраенето и поредността на регистрирането на съответните емисии в различните релевантни институции (Търговски регистър, Централен депозитар), пише в съобщението на регулатора.


Трейс груп и Индустриален Холдинг България изпадат от SOFIXЕмисиите на Трейс груп холд и Индустриален Холдинг България се изваждат от базата на индекса SOFIX, а на тяхно място се добавят тези на Алкомет и Еврохолд България

КФН посочва, че от друга страна, критерият за ликвидност също не отговаря като цяло на ниските обеми, търгувани на БФБ през последните години. В резултат на това, прилагайки Правилата  може да се достигне до ситуацията, в която компоненти на индекса да станат акции с много ниска ликвидност, както и такава, за които към момента на преизчисляване на индекса е съществувало несъответствие между обявените и реално записаните акции, поясняват от регулатора.

На сайта на БФБ също бе публикуван коментар по темата. "Ръководството на Борсата е на позиция, че не са налице предпоставки за преразглеждане на решението, с което се определя състава на индекса за следващия шестмесечен период, започващ от 20 март 2017 г. Българска Фондова Борса-София АД приема направените в уведомлението констатации относно необходимостта от детайлни уточнения на методологията и ще се съобрази с тях, като в едномесечен срок ще подготви проект на нови правила. В проекта допълнително ще се детайлизира начина на обработване на корпоративни събития, включително и увеличения на капитала, обхващащи дълъг период и възникващите в резултат на това разлики в регистрите на отделните институции. Паралелно с промените, в резултат на препоръките на КФН, ще бъде предложено и въвеждането на допълнителни критерии за селекция на отделните компоненти на индекса, осигуряващи по-добра възможност за следване на индекса, по които БФБ работи от м. декември миналата година. След изготвянето на проекта, той ще бъде съгласуван с всички заинтересовани страни.", пише в съобщението.   

Припомняме, че изчисленията относно влизането на Еврохолд България в индекса на сините чипове, бяха поставени под съмнение от анализатори, което доведе до проверката на КФН. Новината за окончателното попадане на компанията в SOFIX бе потвърдена пред Profit.bg и от Българска фондова борса. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg