Опасна ли е задлъжнялостта на европейските компании?

387
Опасна ли е задлъжнялостта на европейските компании?

© Pixabay

Фирмите в еврозоната понесоха тежък удар в резултат на кризата, предизвикана от COVID-19, но засега помощните механизми, под формата на евтини заеми от страна на Европейската централна банка, успяват да ограничат щетите поне частично.

Въпреки това нивото на кредитна уязвимост в частния сектор достига нива, невиждани от дълговата криза от 2012 година насам, предупреждават от централната банка.

"Корпоративната уязвимост се повишава до нива, които надхвърлят тези от дълговата криза в еврозоната, но все още остава под равнището, достигнато по време на глобалната финансова криза", се посочва в доклада на ЕЦБ за финансовата стабилност, цитиран от Ройтерс.


Институцията изкупи корпоративни облигации на стойност 20 милиарда евро от началото на годината в рамките на програмата си за спешна ликвидност. Това беше основният механизъм за осигуряване на финансиране за частния сектор през последните месеци.

Евентуалното ново влошаване на икономическата обстановка обаче, в резултат на втората вълна на пандемията, може да доведе до вълна от понижения на кредитните рейтинги. А това може да се окаже пречка за централната банка, тъй като нейният мандат позволява изкупуването само на дългови ценни книжа с инвестиционен рейтинг.

В същото време много компании продължават да регистрират спад в продажбите, намаляващи норми на печалба и рязко повишаване на задлъжнялостта.

"Държавните гаранции и мораториумът върху плащанията по кредитите успяха да предотвратят мащабна вълна от корпоративни фалити, но ако тези мерки не бъдат удължени или ако се затегнат условията за отпускане на кредити, много компании ще бъдат изправени пред банкрут", предупреждават от Европейската централна банка. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg