Още из отчетите на публичните компании за второто тримесечие

1046
Още из отчетите на публичните компании за второто тримесечие

© Pixabay.com

Във втори пореден ден екипът на Profit.bg ще ви представи част от консолидираните финансови отчети на публичните компании за второто тримесечие на 2017 г.

Вижте кои компании обявиха по-добри и кои по-лоши отчети:

ЧЕЗ Разпределение България

Електроразпределителното дружество отчита нетна консолидирана печалба от 20.3 млн. лв. за полугодието на 2017 г. спрямо 12.2 млн. лв. за сравнимия период на година по-рано.

Общите приходи от продажби на компанията възлизат на 220.5 млн. лв. срещу 202.178 млн. лв. за преди 12 месеца. От тях 218 млн. лв. са от продажбата на услуги.

През настоящата година на акционерите в компанията бе разпределен рекорден дивидент от 48.97 млн. лв. Брутният дивидент на акция възлезе на 25.40 лв. за брой, а дивидентната доходност бе малко под 10%, изчисли Profit.bg на база цената на акцията в последния ден за придобиване с право на дивидент.

Очаква се в най-скоро време компанията да обяви новия си собственик, като за момента продължава разглеждането на предложенията от български и чуждестранни дружества.

Албена АД

Туристическата компания в момента е в най-силния си сезон, а именно третото тримесечие на годината. Традиционно, до 30 юни дружеството отчита загуба от 11.3 млн. лв. спрямо отрицателен финансов резултат от 18.3 млн. лв. за година по-рано.

Общите приходи от дейността за периода достигат 31.4 млн. лв. срещу 27.6 млн. лв. за преди 12 месеца, като ръстът се дължи на близо 8 млн. лв. положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти.

Дружба стъкларски заводи

Едно от най-големите публични предприятия отчита нетна печалба от 8.14 млн. лв. спрямо положителен финансов резултат от 6.4 млн. лв. за преди година.

Нетните приходи от продажби бележат спад от близо 4 млн. лв., до 109.5 млн. лв.

Това, по всяка вероятност, ще е един от последните отчети на компанията, тъй като наскоро Комисията за финансов надзор одобри търговото предложение към останалите акционери на компанията.

След неговото прилючване, Дружба стъкларски заводи ще бъде отписано от регистъра на публичните дружества.

Енергоремонт Холдинг

Компанията наскоро смени собствеността си, след като холандската Dietsmann купи 97% от публичната компания.

Новият собственик е един от най-големите световни независими доставчици за технологично обслужване на предприятия в сферата на нефтената, газовата, енергетична и добивна промишлености.

Плановете на новото ръководство и собственици са Енергоремонт Холдинг да остане публично дружество.

За полугодието на 2017 г. Енергоремонт Холдинг натрупва загуба от 8.2 млн. лв., или с над 5 млн. лв. повече спрямо година по-рано.

Вижте какви резултати постигнаха публичните компании до 30 юниОтчетите, както и ребалансирането на индексите в началото на септември, ще повлияят на котировките на част от компаниите

Общите приходи отчитат ръст от над 10 млн. лв. и достигат 28 млн. лв. 

Агрия Груп Холдинг

Общите приходи от дейността на дружеството отчитат спад от над 9.3 млн. лв. и възлизат на 43.9 млн. лв. Това е и основната причина за по-ниската печалба, отчетена към 30 юни 2017 г.

За първите шест месеца на 2017 г. Агрия реализира 972 хил. лв., преди облагане с данъци, спрямо 1.769 млн. лв. за преди година.

Компанията прогнозира, че за цялата 2017 г. ще инвестира 3.49 млн. евро в земеделски земи и продобивания, складови бази и транспорт и логистика.

Първа инвестиционна банка

Нетната печалба на банката за първото полугодие на 2017 г. възлиза на 43.5 млн. лв. Общите приходи от банкови операции са 194.25 млн. лв., а нетният лихвен доход достига 130.3 млн. лв. Нетният доход от такси и комисиони е в размер на 51.15 млн. лв.

Балансовото число на банката възлиза на 8.872 млрд. лв., което класира Първа инвестиционна банка като третата най-голяма банка в страната към 30 юни.

Коефициентът на капиталова адекватност достига 16.03 на сто, като е с 0.9% по-висок спрямо края на миналата година, главно заради капитализирането на печалбата от миналата година.

Адекватността на капитала от първи ред е 16.02 на сто, а съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 13.01%.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...