Основана от българин компания вече се оценява на над 11 млрд. долара

1777
Основана от българин компания вече се оценява на над 11 млрд. долара

© Robinhood.com

Безплатното приложение за търговия на финансовите пазари Robinhood, което се възползва от милениалите, залагащи на акции, вече струва повече от традиционни хазартни компании, като MGM и Wynn.

Стартъп компанията обяви, че е набрала още 200 млн. долара финансиране, което увеличава пазарната й оценка до 11.2 млрд. долара.

За сравнение, през миналия месец приложението се оценяваше на 8.6 млрд. долара, след като затвори предишния кръг за набиране на финансиране, пише CNN Money.

Бързо повишаващата се пазарна оценка на Robinhood, за която се говори, че скоро ще стане публична компания, е поредното доказателство за това как стартъпът трансформира индустрията на търговията и се превърна в един от печелившите играчи на пазара от пандемията.


Robinhood се разраства бързо през този исторически период за пазарите, който съвпадна с това, че милиони американци работят от вкъщи.

Към началото на май Robinhood обяви, че е добавила над 3 милиона потребители през 2020 г. Около половината от тези нови потребители никога не са инвестирали преди това.

Средните приходи от сделки - друг ключов показател, който следи броя на сделките, които носят на компанията приходи от комисиони или такси, нараства повече от два пъти между първото и второто тримесечие, според Robinhood.

"В днешния волатилен пазар новите трейдъри търсят начини да извлекат печалби от колебанията в цените на акциите, породени от COVID-19, което помогна за валидирането на бизнес модела на Robinhood," според Робърт Ле, финтек анализатор в PitchBook.

Robinhood стана толкова влиятелно, че дори утвърдени инвеститори следят популярността на акциите в платформата чрез уебсайтове, като Robintrack.

С пазарна оценка от 11.2 млрд. долара, Robinhood вече струва повече от някои големи компании от индекса S&P 500, като Under Armour, CBOE Global Markets, производителя на играчки Hasbro и казино операторите Wynn Resorts и MGM.

Милиардер: Търговията през Robinhood ще свърши със сълзиМилиардерът Леон Купърман е скептично настроен относно ръста в броя на аматьорите трейдъри и това, което правят на пазарите

Пазарната оценка на Robinhood дори си съперничи със сумата, която Morgan Stanley се съгласи да плати за придобиването на борсовия онлайн посредник E*Trade. Тази сделка, която беше обявена през февруари, би оценила E*Trade на 12.3 млрд. долара по настоящите цени.

Въпреки това Robinhood е подложена и на сериозни критики, защото бумът на безплатната търговия, който приложението вдъхнови, предостави на младите инвеститори достъп до екзотични финансови инструменти, които обикновено се използват от пазарни играчи с опит.

Щатските законодателни органи оказаха натиск върху Robinhood да подобри защитните си механизми след самоубийството на 20-годишен студент, който бе видял отрицателен баланс по сметката си в приложението в размер на 730 000 долара.

Миналия месец Robinhood спря планираното си навлизане във Великобритания, а плановете за световна експанзия бяха отложени.

От Robinhood обещаха да наемат стотици представители от сектора на финансовите услуги и да подобрят образователните си инструменти.

От стартъпа обявиха вчера, че планират да използват набраните средства за изграждането на платформата си и за подобряването на клиентското изживяване.

"Продължаваме да сме изключително концентрирани върху това да предоставяме най-добрия продукт и клиентско изживяване и да демократизираме сектора на финансите за всички," заяви в блогпост българинът Влад Тенев, който е съосновател и единият от главните изпълнителни директори на Robinhood.

Снимка: Twitter.com

Набраните средства също така ще помогнат на компанията да прибегне към "агресивно разрастване," в това число и потенциални придобивания, според анализатора Ле от PitchBook.

Въпреки че Robinhood набира сериозни средства на частните пазари, анализатори продължават да твърдят, че можем да станем свидетели на първично публично предлагане (IPO) на компанията преди края на 2021 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg