Основателят на ваксината против COVID-19 не е продал нито една акция

910
Основателят на ваксината против COVID-19 не е продал нито една акция

© Pixabay

Започналата преди повече от година пандемия от COVID-19 постави биофармацевтичната индустрия пред сериозно предизвикателство – да намери решение за кошмарния вирус, като предложи ваксини в максимално кратък период.

Акциите на компаниите, които успяха да произведат най-добрите ваксини, отчетоха сериозни повишения, а голяма част от изпълнителните им директори започнаха да продават книжата си, за да кешират дългогодишния си труд.

От правилото обаче винаги има изключения, пише Forbes. Това е Угур Шахин - ученият, изобретил една от най-използваните ваксини против вируса. Той е главен изпълнителен директор на немската компания BioNTech, работеща в партньорство с щатската Pfizer.

Справка в Комисията по ценни книжа и борси сочи, че Шахин не е продал нито една от своите акции.


Решението му е точно обратното на това, което други директори взеха през последните месеци. Това обаче отразява начина на живот и мислене от страна на Шахин. Той продължава да живее в скромен апартамент в немския град Майнц, все така ходи на работа с колелото си и не притежава автомобил.

Още през януари 2020 г. Шахин вече е убеден, че COVID-19 ще се разрасне толкова, че да се превърне в смъртоностна пандемия. Решава да създаде РНК ваксина, с която да бори вируса и стартира партньорство с Pfizer, за да може да произведе 3 млрд. дози от нея до края на 2021 г.

В месеците преди пандемията Шахин пристига в Ню Йорк, за да се срещне с инвеститори преди първичното публично предлагане на BioNTech. По това време компанията му е навършила 10 години, но все още не е разработила продукт, който да я изведе до настоящите висини.

Харвард: Периоди на социално дистанциране ще има до 2022 г.Изследователският екип е направил компютърна симулация, която допуска, че заболяването COVID-19 ще стане сезонно

Първоначално BioNTech е оценена на 3.4 млрд. долара, но след новината за разработването на ваксината стойността на книжата се оскъпи с 900%, а оценката достигна 37 млрд. долара.

BioNTech очаква да генерира 11.5 млрд. долара приходи от продажби на ваксината си, а на хартия състоянието на Шахин се оценява на 6.1 млрд. долара.

Днес той контролира 41.66 млн. акции от компанията, равняващи се на 17% дял.

Коренно различно поведение се наблюдава от изпълнителните директори на Moderna, Pfizer и Novavax през последната година.

Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел продаде акции от своята компания за 150 млн. долара, но той все още притежава 8% от капитала ѝ.

Тал Закс продаде книжа за 100 млн. долара от Moderna, в която той е главен медицински директор.

През ноември главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла продаде близо 60% от своите книжа за съвкупните 5.6 млн. долара. Продажбите съвпаднаха с момента, в който от компанията обявиха, че ваксината им е с над 90% ефективност в борбата срещу COVID-19.

Ако трябва да се върнем обратно на Угур Шахин, следва да отбележим, че той не можеше да продава акции от компанията до преди година. Или казано по друг начин, той имаше възможност да генерира стотици милиони или дори милиарди, но не го направи. 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg