От Захарни заводи планират инвестиции за 10 млн. лв. в екопроекти до 2009 г.

738
От Захарни заводи планират инвестиции за 10 млн. лв.  в екопроекти до 2009 г.

Планираните инвестиции от Захарни заводи () за периода 2008-2009 г. към реализацията на изцяло екопроекти възлизат на 10 млн. лв., съобщиха от компанията.  

В съобщението се посочва, че решаването на екологичните проблеми на Захарни заводи - Горна Оряховица ще се отрази съществено върху подобряване на екологичната обстановка в града чрез ограничаване ползването на твърди горива за битови нужди.

Модернизираният ТЕЦ на завода има огромни количества свободна топлинна мощност. „Започнахме разговори с кметския екип на общината за топлофициране на някои квартали“, уведомява Георги Узунов, председател на НС на Захарни заводи.

От компанията припомнят, че комплексното разрешително на Захарни заводи е издадено от МОСВ на 24 юни 2005 г. Основните задължения, заложени в документа, са намаляване на праха в димните газове в ТЕЦ, неутрализиране на отпадните води след дестилация в Завода за спирт, рекултивация на терените, използвани за съхраняване на пепелината, която е отпадъчен продукт от работата на ТЕЦ и рекултивация на сатурачните полета, в които се съхраняват отпадъците при рафиниране на захар.

В изпълнението на проекта за намаляване на вредните емисии от ТЕЦ и поставянето на електростатичен филтър компанията инвестира 4 млн. лв. Монтирането на пречиствателното съоръжение започва през август 2007 г., като пускането и заработването на инсталацията ще започне през тази година, съобщават още от компанията.

Изпълнението на проекта за неутрализиране на отпадните води при производството на спирт започва с реконструкцията на основната технология. Проектът се изпълнява на два етапа. От компанията уведомяват, че вече изграждат изпарителната инсталация, чийто срок за завършване е средата на 2008 г.

Вторият етап от реконструкцията включва изграждането на цех за сух фураж и окончателното очистване на отпадните води с цел заустване в река Янтра. Общият размер на инвестицията е над 8 млн. лв. Финансирането е осигурено, като досега са инвестирани над 2 млн. лв., допълват от Захарни заводи.

През 2007 г. от компанията възлагат на Института по почвознание «Н.Пушкаров» да разработи проект за рекултивация на сатурачните полета. Строителномонтажните работи ще започнат през второто полугодие на 2008 година.

Готов е и проектът за саниране на утаителното поле за пепелината от ТЕЦ, който обект ще бъде завършен през 2009 г., планира ръководството на завода. Върху 200 дка от компанията възнамеряват да засадят декоративна растителност за рекултивация на терена.

В края на декември Захарни заводи емитираха облигации за 3 млн. евро с номинал от 1 000 евро всяка.
 
Тогава от Комисията за финансов надзор обявиха, че потвърждават проспекта на компанията за публично предлагане на нови акции. Дружеството планира да увеличи капитала си от сегашните 8.335 млн. лв. на 10.418 млн. лв. чрез издаването на нови 2.083 млн. акции с емисионната стойност 15.56 лв.

Днес акциите на Захарни заводи поскъпнаха с 0.58% на средните 10.35 лв. при обем от 210 изтъргувани книжа.


 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg