Павел Бандилов: Кризата ще отсее сериозните компании на пазара

4027
Павел Бандилов: Кризата ще отсее сериозните компании на пазара

© Павел Бандилов

На капиталовите пазари в САЩ могат да се очакват сътресения, наблюдавайки това, което се случва с корпоративните облигации.

Рисковите компании, за които бъдещето не беше много светло, се финансираха на лихви от около 20%. Сега, благодарение на политиката на Федералния резерв, ставката вече е наполовина - около 9-10%.

При едно затягане на монетарната политика от страна на Фед, спопред мен, ще станем свидетели на едно "отсяване" на пазара. Много компании се задържат на повърхността само заради тази политика на количествени улеснения. 

Това заяви Павел Бандилов, директор бизнес развитие в инвестиционна компания БПД и изпълнителен директор на БПД Индустриален ФНИ АДСИЦ, по време на 12-ото издание на форума Шумът на парите. Бандилов взе участие в панела, посветен на двигателите на растежа на българската икономика.


"Нашата компания работи в сферата на складовите площи и логистиката, където вече се усеща много силно инфлацията от гледна точка на производителите. Имахме клиенти, работещи в Азия или на други места по света. Те имаха затруднения да докарат стоките си тук", коментира Бандилов.

Според него кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, ще отличи сериозните компании от "случайните".

"Не трябва обаче да забравяме, че имаше цели сектори, които наистина бяха ударени тежко по административни причини и забрани, наложени от правителствата. Аз не съм оптимист по отношение на бързото икономическо възстановяване. То по-скоро ще бъде постепенно възвръщане към предкризисните нива и в определни сфери е доста съмнително дали и кога те ще бъдат достигнати", каза още той.

Бандилов каза още, че в сектора на недвижимите имоти офис пространствата продължават да се оптимизират. Дигитализацията улеснява не само компаниите в IT сектора, но и тези от "традиционния" бизнес.

"За нас стана много по-лесно да провеждаме нашите срещи и да управляваме компаниите. Приятно изненадан съм и от това, което се случи в образованието в България. Това е нещо, за което си говорехме в продължение на 20 години, а се наложи да го направим за 24 часа. И видяхме, че работи", каза изпълнителният директор на БПД Индустриален ФНИ АДСИЦ

Той припомни, че големите държавни инвестиции най-често са насочени към инфраструктурните проекти и прогнозира, че инфлацията, която доскоро беше факт само на финансовите пазари и липсваше в реалната икономика, ще дойде точно от сектора на строителството.

"Там се вкарват много пари, стимулират се много проекти, което се  отразява на частните компании. Ние също строим складови бази и в последните месеци виждаме едно повишение на цените в България от порядъка на между 5% и 7%. У нас беше изключително модерно всеки да притежава складово помещение под наем или под някаква друга форма, което беше нещо като показател за представителност на неговия бизнес.

Тази криза, която ни се случи през последната година, ни накара да преосмислим както поведението си, така и начина, по който да бъдем по-полезни за нашите клиенти. Това накара много от нашите клиенти да преминат от наемане на складови площи към т. нар. "чиста логистика", в която те плащат само за конкретна операция и по този начин оптимизират разходите си", заяви Павел Бандилов.


 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2021

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg