Payhawk е първата компания-еднорог от България

2448
Payhawk е първата компания-еднорог от България

© Pixabay

Приложението за разплащания Payhawk, чийто основатели са българските предприемачи Христо Борисов, Бойко Караджов и Константин Дженгозов, е първата българска компания "еднорог", съобщава електронното издание Businesswire.

Компанията, която има офиси в София, Лондон, Берлин и Барселона, събра допълнителни 100 милиона долара в последния кръг за набиране на капитал.

Това означава, че Payhawk достига оценка от 1 милиард долара, което официално я превръща в първия български "еднорог".

В света на бизнеса това определение се използва за стартъпите, достигнали 10-цифрена оценка от пазара.

Компанията планира да стане катализатор за българската стартъп екосистема и да продължи да привлича и задържа най-талантливите кадри на пазара.


Последното разширяване на капитала на Payhawk беше ръководено от Lightspeed Venture Partners - водеща световна компания за рисков капитал с над 10.5 милиарда долара активи под управление. Сред предишните и инвестиции са дялове в компании, като Affirm, Grafana, Faire, FTX, Personio, Snap и др.

Заедно с нея в последното набиране на средства участват още Sprints Capital, Endeavour Catalyst, HubSpot Ventures и Jigsaw VC.

Допълнителното финансиране идва само три месеца, след като Payhawk обяви първоначалния транш от финансиране от Серия B през ноември 2021 г. от 115 милиона долара и по-малко от година след кръга от 20 милиона долара от Серия A, който се проведе през април 2021 г.

С допълнителните средства Payhawk вече има достатъчно голям ресурс, за да разшири агресивно присъствието си на пазара и да продължи амбициозните си планове за глобално разширяване.

Българско дружество инвестира във финансово суперприложениеИнвестиционното дружество, основано от Христо Христов и Радосвет Радев, успя да постигне над 3.5 пъти увеличение на инвестирания капитал в последните 4 години

Понастоящем финансовите екипи на малките и средните предприятия все още извършват значителен обем от работа ръчно поради множеството инструменти за карти, плащания, фактури и управление на разходите, които не са свързани помежду си. Payhawk се опитва да реши именно този проблем, като комбинира тези ключови елементи в една обща платформа.

Компанията също така предоставя опция за 3% "cashback" по всички плащания с карти до пълната сума на абонамента. Това позволява на клиентите да намалят разходите си за абонамент до нула, като същевременно се възползват от софтуера от корпоративен клас, пише още изданието.

Payhawk се очертава като водеща платформа за корпоративни клиенти - особено за тези, които поддържат дейност в различни държави. Компанията обслужва предприятия в 30 страни в различни индустрии, валути и методи на плащане.

Свежият капитал ще бъде използван за по-нататъшно разрастване на продуктовия екип на Payhawk чрез добавяне на 60 допълнителни старши софтуерни инженери в София. Целта е посрещане на нарастващото търсене на клиентите за нови функции, съобщават от компанията. Някои от съществуващите функции пък ще бъдат разширени и надградени.

Въз основа на инерцията от първия приток на капитал от Серия B, Payhawk ще отвори офиси в Амстердам и Париж през март и в Ню Йорк през септември. Броят на служителите на компанията се очаква да се утрои от 100 към момента на повече от 300 до края на тази година.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Davina Claire
# 0
14:03 | 2 March 2022
Здравейте дами и господа; Имате ли нужда от бърз заем в рамките на 24 до 48 часа? Ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да кандидатствате за заем с Novelty Finance. Казвам се Давина Клер, аз съм финансов служител и също така съм финансов консултант. Забелязах, че на много хора им е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции поради висока лихва, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или други причини. Тук съм, за да препоръчам на всеки, който търси заем, да се свърже с Novelty Finance за заем при много нисък лихвен процент от 3%. Те са надеждна и надеждна кредитна компания и можете да работите с тях. Можете да се свържете с тях по имейл: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация. NOVELTY FINANCE предоставя решения за финансиране. Предлагат всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други). Те предлагат гъвкави и множество опции за заем, включително обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми, които са съобразени с вашите финансови нужди. Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance: √ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение. √ Конкурентни лихвени проценти (3% годишно) √ Гъвкави условия за погасяване √ Възможност за по-бързо изплащане на заема √ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства √ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема. √ Без скрити такси Как да кандидатствам: Кандидатстването за кредит е бързо и лесно! Ако се интересувате от кандидатстване за заем с Novelty Finance и се нуждаете от повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАТЕТЕ ИМЕЙЛ на (noveltyfinances@gmail.com) ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правила и условия
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg