Payhawk набра рекордно за български стартъп финансиране

3546
Payhawk набра рекордно за български стартъп финансиране

Близо три години след основаването си в София, финтек компанията Payhawk успя да набере 20 млн. долара финансиране от Серия А, което е най-голямото количество, набирано от българска компания на подобен етап и едно от най-големите в Югоизточна Европа.

Основният инвеститор е QED Investors - базиран в САЩ фонд, в чието портфолио има 18 финтек еднорога (бел. ред. стартиращи компании, оценени на над 1 млрд. долара), в в това число и оценената наскоро на 31 млрд. долара Klarna.

Предишният инвеститор Earlybird Digital East, който оглави предходния кръг за набиране на капитал от страна на Payhawk на стойност 3.6 млн. долара през март 2020 г., също е допринесъл с допълнителни капитали.

Новонабраното финансиране ще бъде използвано за разрастването на продукта на Payhawk в сферата на управлението на разходите и разплащанията и утрояването на членовете на отдел маркетинг и продажби на компанията.

От Payhawk планират да увеличат присъствието си във Великобритания, Германия и Испания. САЩ също влиза в плановете на компанията като следващ пазар, но преди да се насочат натам от Payhawk първо ще се фокусират върху базирани в Европа компании с екипи в чужбина.

Основателят и главен изпълнителен директор на Payhawk Христо Борисов заяви пред The Incursive, че в София ще бъдат наети около 20 нови служители, като амбицията на компанията е да привлича българи, които живеят в чужбина, обратно в страната.


По пътя на еднорога?

По оценки на The Recursive, въз основа на различни външни източници, набраните средства дават на Payhawk пазарна оценка от 80 млн. долара.

От Payhawk обявиха десетократно увеличение на месечните повтарящи се приходи (MRR) през 2020 г. и удвояването им през първото тримесечие на 2021 г.

Заедно със стартъп компанията EnduroSat, която наскоро набра 2.4 млн. долара при пазарна оценка от близо 60 млн. долара, Payhawk изглежда е в добра позиция да се превърне в първия български еднорог (технологичен стартъп с оценка от над 1 млрд. долара).

Друг кандидат за тази титла е Gtmhub, която набра 30 млн. долара финансиране от Серия Б по-рано през годината. (За целите на тези сравнения от The Recursive разглеждат само компании, които са основани в България, имат поне по един основател българин и капитали на ранен етап, осигурени от местен инвеститор).

Услугата на Payhawk запълва празнината между традиционните банки и счетоводните системи. В резултат на това финтек компанията дава възможност на финансовите екипи да предоставят фирмени карти на своите служители, да избягват ръчното обработване на разходи, да контролират бюджети в реално време и напълно да автоматизират плащанията и одобренията за разходи, независимо от метода на разплащане.

С набраното ново финансиране Payhawk също така планира да ускори използването си на машинното обучение.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg