Пазарната капитализация на SEE Link надхвърля 38.5 млрд. долара

1821
Пазарната капитализация на SEE Link надхвърля 38.5 млрд. долара

© Profit.bg

Увеличаване на ликвидността на регионалната платформа за търговия с ценни книжа SEE Link, разширяването й с включване на нови фондови борси и брокери, решаване на проблемите с трансграничния клиринг и сетълмент са част от темите, които днес се обсъждат на Международна конференция за SEE Link в Белград, Сърбия.

Във форума участват над 70 делегати от Босна и Херцеговина, България, Македония, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора.

Пазарната капитализация на SEE Link надхвърля 38.5 милиарда долара, което доказва, че пионерските усилия на създаването на съвместна платформа за търговия на борсите в Любляна, Загреб, Белград, Скопие и София имат отлична перспектива, каза по време на откриването на конференцията Иван Такев, председател на Надзорния съвет на SEE Link и изпълнителен директор на Българска фондова борса – София.

Иван Такев отбеляза също, че след като по-голямата част от техническите и институционални пречки пред SEE Link са преодоляни, сега на дневен ред е увеличаването на видимостта на регионалния пазар чрез общи инициативи и форуми като днешния.

Делегатите се съгласиха, че е необходимо да се решат още някои правни и организационни проблеми, свързани с платформата, за да достигне тя пълния си потенциал.

Модераторът на дискусията Ивана Газич, председател на УС на Загребската фондова борса, подчерта, че това е един дълъг процес, който изисква много усилия от страна на всички участници на регионалния капиталов пазар.

Въпреки че фондовите пазари не са свързани чрез съвместна собственост, с подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие, те са успели да създадат устойчива платформа, чието значение за икономиките на страните-членки и включените компании скоро ще бъде видно, това е мнението, около което се обединяват участниците в конференцията.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас