Пазарната капитализация на SEE Link надхвърля 38.5 млрд. долара

1761
Пазарната капитализация на SEE Link надхвърля 38.5 млрд. долара

© Profit.bg

Увеличаване на ликвидността на регионалната платформа за търговия с ценни книжа SEE Link, разширяването й с включване на нови фондови борси и брокери, решаване на проблемите с трансграничния клиринг и сетълмент са част от темите, които днес се обсъждат на Международна конференция за SEE Link в Белград, Сърбия.

Във форума участват над 70 делегати от Босна и Херцеговина, България, Македония, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора.

Пазарната капитализация на SEE Link надхвърля 38.5 милиарда долара, което доказва, че пионерските усилия на създаването на съвместна платформа за търговия на борсите в Любляна, Загреб, Белград, Скопие и София имат отлична перспектива, каза по време на откриването на конференцията Иван Такев, председател на Надзорния съвет на SEE Link и изпълнителен директор на Българска фондова борса – София.

Иван Такев отбеляза също, че след като по-голямата част от техническите и институционални пречки пред SEE Link са преодоляни, сега на дневен ред е увеличаването на видимостта на регионалния пазар чрез общи инициативи и форуми като днешния.

Делегатите се съгласиха, че е необходимо да се решат още някои правни и организационни проблеми, свързани с платформата, за да достигне тя пълния си потенциал.

Модераторът на дискусията Ивана Газич, председател на УС на Загребската фондова борса, подчерта, че това е един дълъг процес, който изисква много усилия от страна на всички участници на регионалния капиталов пазар.

Въпреки че фондовите пазари не са свързани чрез съвместна собственост, с подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие, те са успели да създадат устойчива платформа, чието значение за икономиките на страните-членки и включените компании скоро ще бъде видно, това е мнението, около което се обединяват участниците в конференцията.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg