Печалбата на Lenovo бележи ръст за девето поредно тримесечие

618
Печалбата на Lenovo бележи ръст за девето поредно тримесечие

© Pixabay

Lenovo Group обяви силни резултати за първото тримесечие на фискалната година, подобрявайки както приходите, така и рентабилността си за девето поредно тримесечие. Нетната печалба за първото тримесечие нарасна с 11% на годишна база като достигна 516 милиона щатски долара, съобщават от компанията. 

Приходите нараснаха до 17 милиона щатски долара, което е ръст от 5% на годишна база.

Групата достигна приходи от 37% за бизнеси, различни от компютри, демонстрирайки и затвърждавайки устойчивата стратегия за постоянна трансформация и инвестиции в диверсификация на бизнеса. Тези нови двигатели на растеж осигуриха повишаване на приходите в различните бизнес сегменти с двуцифрени числа на годишна база допринасяйки, както за задържането на върха на Леново, така и за по- широкия ангажимент на компанията за удвояване на рентабилността в средносрочен план.


Групата остава ангажирана и с удвояване на разходите за научноизследователска дейност, като е увеличила разходите с около 10% на годишна база, както и броя на служителите в това направление с около 29% на годишна база.

Леново продължава да се възползва от възможностите, породени от ускорената дигитална трансформация и хибридна работа, като същевременно се справя с редица предизвикателства за цялата индустрия. Групата остава оптимистично настроена за дългосрочния потенциал за растеж на индустрията и възможностите, предоставени от нейните инвестициите в нови двигатели за развитие. Компанията остава убедена, че придържайки се към своята стратегия за иновация и утвърден глобален/локален оперативен модел, притежава гъвкавостта и устойчивостта да се справя с всякакви макро и микро предизвикателства.

“Ние успешно разширихме бизнеса си и подобрихме своята рентабилност за девето поредно тримесечие. Приходите от бизнеси, различни от компютри достигнаха 37%. Тези резултати умело доказват нашата силна стратегия и оперативна устойчивост. Въпреки, че външните предизвикателства могат да продължат да съществуват в краткосрочен план, дигитализацията и хибридния модел на работа са тук и ще останат. Леново има увереността в улавянето на тези възможности и ще продължи да инвестира в иновации, както и да осигурява устойчив растеж и подобрена рентабилност", коментира главният изпълнителен директор и председател на Lenovo Ян Юанцин.

Solutions and Services Group (SSG) сегментът отбелязва силен растеж и висок марж, което води до висока рентабилност за цялата група.

Огромният трилионен IT пазар продължава да бележи силен растеж, а утвърждаването на хибридната работа все повече води до по-голямо търсене на първокласни услуги и задоволяване на многомерните нужди на клиентите. Същевременно възходът на дигитализацията стимулира търсенето не само на устройства, но и на цялостни иновативни решения за работните места. Успоредно с тази тенденция пазарът на вертикални интелигентни решения се очаква да нарасне двойно до 2025г.

През последното тримесечие SSG достигна, както висока рентабилност, така и висок растеж, с 23 % ръст на годишна база. Оперативният марж също остава висок и е почти 23%.

Съществува силен двуцифрен ръст в приходите за всички сегменти, като приходите, независещи от хардуер управлявани услуги и услуги за проекти и решения представляват почти половината от SSG бизнес сегмента.

SSG продължава да инвестира в софтуерни инструменти, платформи и интелигентни вертикални решения, включително непрекъснатото разширяване на портфолиото TruScale като услуга към по-широкия пазар на решения за дигитално работно място. SSG стартира хибридни мултиоблачни решения и продължава да развива портфолиото си от услуги в посока устойчивост.

Стратегическото партньорство с PCCW Solutions, обявено през юни 2022 допълнително ще разшири отпечатъка на SSG и възможностите за изграждане на бизнес с технологични решения в Азиатско-тихоокеанския регион.

Infrastructure Solutions Group (ISG) - рекордните приходи и рентабилният растеж продължават и през новата фискална година.

ISG продължава да се възползва от силния растеж на пазара на ICT инфраструктура. Само пазарът на сървъри се очаква да нарасне с двуцифрени стойности до 2025 г според CAGR
(годишен темп на растеж). Пазарът на Edge инфраструктура ще надхвърли 41 милиарда щатски долара до 2025 г., а пазарът на съхранение на данни ще достигне 36 милиарда щатски долара за същия период от време.

Приходите на ISG надхвърлиха 2 милиaрда щатски долара за първи път, с 14% ръст на годишна база за трето поредно тримесечие.

Сегментът на облачни услуги, който включва, не само сървъри, но и съхранение на данни достигна рекордни приходи и изпревари конкурентите на пазара. Приходите от Edge инфраструктура почти се удвоиха на годишна база, ISG бизнесът запази лидерската си първа позиция в Топ 500 при High Performance Computing, добавяйки към портфолиото повече системи с невероятната охлаждаща система Neptune.

ISG продължава да инвестира в развитие на цялостното си портфолио от услуги. ISG ще продължи да балансира между развитието и рентабилността, фокусирайки се в това да бъде един от най-бързоразвиващите се доставчици на инфраструктурни решения.

Intelligent Devices Group (IDG) продължава да бъде лидер на пазара, воден от иновациите и инвестициите в диверсификация на бизнеса.

Въпреки, че пазарът на компютри се изправя пред краткосрочни предизвикателства, компютрите продължават да бъдат ключов инструмент за продуктивност. Общият пазар на компютри се очаква да остане по-висок от нивата си преди пандемията в дългосрочен план. Успоредно с пазара на компютри, пазарът на базирани на сценарии решения се разраства с бързи темпове, като този на решенията за интелигентно сътрудничество се очаква да надхвърли 80 милиарда щатски долара до 2025г.

IDG запазва водеща в индустрията рентабилност с оперативна печалба от над 1 милиард щатски долара като по този начин укрепва глобалната си позиция на компания номер 1 за продажба на компютри в света. Този значителен успех се дължи на силния растеж в премиум сегментите като гейминг и работни станции.

Приходите от смартфони се увеличиха с повече от 20 % на годишна база, като растежът се дължи не само на традиционните за сегмента пазари на Латинска и Северна Америка, но и
развитието на пазарите в Европа и Азия. Разширяването извън компютрите продължава, като 22% от приходите на IDG идват от смарт устройства, различни от компютри и решения за интелигентно сътрудничество.

Леново продължава да се фокусира върху иновативното си портфолио от интелигентни устройства и интелигентни колаборативни решения.

Фокусът за интелигентните устройства е върху иновативни форм фактори, изключителна производителност, адаптивен интелект и сигурност за потребителите. За дигиталните работни пространства фокус остават безпроблемната връзка, която подсигурява възможно най-добрата комбинация от физическо и визуално сътрудничество.

Оперативни акценти и инвестиции в бъдещето

Корпоративни инвестиции– Леново наскоро завърши първото си предложение за използване на зелени облигации като част от емисия за 1.25 милиарда долара. Предложението е най-голямата дебютна облигация за сегмент околна и социална среда (ESG) в технологичния сектор през 2022г. Тази стъпка бележи важен момент от ESG стратегията на компанията и подкрепя амбициозната цел за Net-Zero компания до 2050г. Това, както вече споменахме е ключов момент от достигането на интегрираните цели и амбиции на Леново, свързани с климата и устойчивостта, за да изгради по- зелено бъдеще за всички.

Глобалната верига за доставки - През юни 2022г. Lenovo официално отвори вратите на първото си вътрешно производствено предприятие в Европа. Базирана в Уло, Унгария, фабриката се фокусира основно върху изграждането на сървърна инфраструктура, системи за съхранение и висококачествени работни станции, използвани от клиенти в цяла Европа, Близкия изток и Африка. Това допълнително разширява глобалния производствен отпечатък на Lenovo.

Годишната класация Gartner Global Supply Chain Top 25 за 2022 отбелязва най-високото представяне на Леново досега. Компанията се придвижва напред, като за една година се изкачва с цели 7 места до позиция номер 9. The Gartner Supply Chain Top 25 отличава компании, които демонстрират отлично представяне в управлението на веригите си за доставки.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg