Печеливши и губещи на Българска фондова борса през 2018 г.

1544
Печеливши и губещи на Българска фондова борса през 2018 г.

© Pixabay.com

Кои са печелившите и губещите на Българска фондова борса през изминалата година?

Отговорът на този въпрос може да ни даде справка сред 40-те емисии от BGBX40, както и статистиката на борсовия оператор за миналата година.

Най-силен ръст

Едва 5 от емисиите на най-ликвидните компании на Българска фондова борса завършиха миналата година с ръст от над 10%. Най-много (35.3%) поскъпнаха книжата на Свилоза, след като Комисията за финансов надзор отказа да даде зелена светлина на търговото предложение.

Така днес цената на акцията е 5.40 лв., или доста над предложените 4.70 лв. първочално от мажоритарния собственик на компанията. Офертата впоследствие бе повишена до 5.50 лв., което е близко и до пазарната цена.

Книжата на Параходство Българско речно плаване добавиха 28.23% към стойността си през последните 12 месеца, за да завършат годината на 0.795 лв.

Подобен ръст бе отчетен и при Чайкафарма висококачествени лекарства до 9 лв. за лот.

Холдинг Варна и Химимпорт допълват топ 5 на компаниите по ръст, след като добавиха респективно 21.81 и 14.79%. Те са и двата най-поскъпващи сини чипа (бел. ред. емисии, включени в SOFIX).

Най-голям спад

Общо 13 от 40-те емисии в индекса завършиха 2018 г. на цени, които са с поне 20% по-ниски от година по-рано. Най-големи (малко над 40%) бяха загубите за акционерите на Неохим и Първа инвестиционна банка, докато книжата на Трейс Груп Холд отчетоха спад от 36.48%.

Понижението за Зърнени храни бе от 29%, докато по 26 на сто спад реализираха Албена и ЧЕЗ Разпределение България.

Най-голям брой изтъргувани лотове

Над 10 млн. акции (лотове) бяха прехвърлени при три от емисиите. Лидер е Индустриален Холдинг България със 17.5 млн., следван от Химимпорт и Еврохолд България с по 13 и 12 млн. броя.

Прави впечатление, че трите посочени по-горе емисии завършиха на плюс – респективно 8.65, 14.79 и 9.90%.

Най-висок оборот

Търговията при шест от емисиите бе за над 10 млн. лв. Челните позиции са за Химимпорт и Софарма, където се прехвърлиха акции за съответно 29 и 22 млн. лв., следвани от Еврохолд България с 19 млн. лв. и Индустриален Холдинг България със 17 млн. лв.

Топ 6 се допълва от Холдинг Варна и Адванс Терафонд АДСИЦ, където инвеститори осъществиха трансакции за 14.7 и 11.1 млн. лв.

Най-много сделки

Най-ликвидни за периода се оказаха книжата на Химимпорт (6638), Софарма (4308) и Адванс Терафонд АДСИЦ (2869). В челото са още Централна кооперативна банка и Сирма Груп Холдинг.

Най-скъпите компании на Българска фондова борса

В началото на 2019 г. най-скъпите дружества са Чайкафарма Висококачествени лекарства с пазарна оценка от близо 650 млн. лв., както и Химимпорт и Софарма с по 478 и 474 млн. лв.

Далеч назад са ЧЕЗ Разпределение и Първа инвестиционна банка.

Дивидентните първенци

Кои са дружествата, които през 2018 г. предложиха на инвеститорите доходност, която е в пъти по-висока от средните лихви по депозитите в страната? Отговорът на този въпрос може да намерите в долния материал:

Що е то дивидентна доходност и кои са шампионите на БФБ?11 публични дружества предложиха над 3% дивидентна доходност

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg