Печеливши и губещи на БФБ-София през 2016 г.

2483
Печеливши и губещи на БФБ-София през 2016 г.

Днес (30 декември) е последната търговска сесия за годината на Българска фондова борса. Време е за равносметка. Кои бяха печелившите и губещите на капиталовия ни пазар през годината? Вижте изводите на Profit.bg:

Алкомет

Книжата на Алкомет са добавили 119.7 на сто от началото на 2016 г. За последно ръст при ликвидната публична компания имаше през 2014 г., когато Хидравлични елементи и системи приключват с повишение от 114.34%.

Зад повишението стоят и добри отчети от страна на шуменския производител на алуминиеви валцови и пресови продукти. Към 30 септември компанията отчита нетна печалба в размер на 21.3 млн. лв. спрямо 5 млн. лв. за преди 12 месеца.

Алтерко

Компанията успя да пласира 1.5 млн. акции при цена от 1.45 лв. за брой, с което набра над 2.1 млн. лв. свеж ресурс от Българска фондова борса. Перспективите пред технологичното дружество бяха оценени от инвеститорите, повишило цената й до 2.40 лв. към вчерашна дата.

Това представлява ръст от 65% за участниците в първичното публично предлагане, приключило на 20 октомври.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF

Първият борсово търгуван фонд бе една от причините за раздвижването на капиталовия ни пазар. Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF инвестира в 15-те компонента от най-стария борсов индикатор, който от началото на 2016 г. е добавил 27.25%.

За сравнение, BGBX40 е нараснал с 19.87%. Днес фондът управлява 25 млн. лв., като получи подкрепата на четири от големите пенсионни фондове в страната. Погледите през 2017 г. ще са насочени към фонда и по друга причина – очакванията, че ще управлява четири пъти по-голяма сума – 100 млн. лв.

Стара планина Холд

Акциите на Стара планина Холд поскъпнаха най-много сред SOFIX компонентите, добавяйки 73%. Една от причините за това е, че собственици на книжа от холдинговото дружество са хиляди хора, участвали в масовата приватизация.

Холдингът дори продаде 100 000 собствени акции на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, но търсенето по позицията ще остане силно и през идните месеци.

Над 50%...

Ръст от над 50% за 2016 г. отчитат още три компании от SOFIX – двете банки – Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка, както и Фонд за недвижими имоти България. Над 58 на сто се повиши и пазарната оценка на Доверие Обединен Холдинг, след добри финансови резултати и по-сериозно навлизане на Софарма по позицията.

Губещите

Общо пет от 40-те дружества в BGBX40 по всяка вероятност ще приключат годината със спад от над 10%. Това са Булгартабак Холдинг и Евроинс, където загубите преди последната сесия са от 39.87 и 25.64 на сто, както и Юрий Гагарин с понижение от 18.6%.

Загуби търпят и инвеститорите в Свилоза и Еврохолд България, равняващи се на 12.08 и 10.43 на сто. Единственият губещ сред SOFIX пък е Трейс Груп Холд, поевтинял с 3% до днес.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg