Пет причини да инвестираме в европейски акции

2682
Пет причини да инвестираме в европейски акции

© Pixabay

Щатските фондови пазари продължават да вървят нагоре и Dow Jones се намира над 20 000 пункта и то с комфортен аванс, но вече се чуват по-предпазливи мнения на инвеститори, които се притесняват, че трендът ще се обърне.

Може би причината за това е, че Федералният резерв на САЩ затяга фискалната си политика твърде бързо и това предизвиква сътресения на пазара, а може би просто подемът на акциите е стигнал твърде далеч и има нужда от охлаждане.

Това пише редакторът на InvestorPlace.com Джеф Рийвс в свой материал, публикуван в MarketWatch. Журналистът обаче е на мнение, че инвеститорите трябва да оценят внимателно ситуацията и да не се оставят да бъдат сплашени от моментния пазар.

И ако това е вярно за щатските фондови пазари, то то важи в може би още по-голяма степен за европейските акции, добавя Рийвс и изтъква, че такива книжа би трябвало да играят важна роля във всяко добре диверсифицирано портфолио.

Рийвс представя пет причини, заради които си струва да се обмисли инвестиция в акции на компании от Стария континент.

Представят се по-добре от щатските книжа напоследък

Целият шум около рекордите на щатските индекси може би е засенчил факта, че европейските им еквиваленти се наслаждават на силно представяне от началото на годината. Всъщност, от 1 декември насам фокусираният върху Германия борсово-търгуван фонд (ETF) iShares MSCI Germany е повишил стойността си с 12% срещу само 7% за щатския бенчмарк индекс S&P 500.

Еквивалентните фондове, следящи Италия и Испания, също се представят по-добре от S&P през този период. Същото важи и за по-широкообхватния Vanguard FTSE Europe ETF, който бележи ръст от 9%.

Разбира се, представянето в миналото не може да бъдат гаранция за бъдеща възвръщаемост, но Рийвс отбелязва, че най-пресните финансови отчети на европейските компании показват, че ръстът не е незаслужен. И тъй като дори и при този подем много акции остават умерено оценени, не е неоснователно да се очаква, че инерцията ще се запази.

Ръст на приходите и печалбата

В публикуван наскоро анализ J.P. Morgan отбеляза, че общият ръст на печалбата на компаниите от индекс Stoxx Europe 600 е около 10%. В допълнение, 61% от компаниите са успели да надминат очакванията по отношение на продажбите, което се отразава в общ ръст на приходите от над 2%. Ръстът на печалбата е по-висок от регистрираните от S&P 4.6%, макар и щатският индекс да превъзхожда по отношение на продажбите с ръст от 5 на сто.

Пазарна стойност

Наскоро S&P 500 достигна най-високото си съотношение цена/печалба от 2004 г., но в Европа нещата не стоят така. Полжителният вот за брекзит миналото лято се отрази неганивно в краткосрочен план на много европейски акции и като резултат в момента имат много по-примамливи пазарни стойности.

Отскок след брекзит – II-ра част

Всичко това звучи добре, но какво да кажем за политическата несигурност в региона и изпитанията, които би донесла за Европейския съюз една евентуална победа на Марин Льо Пен на предстоящите избори във Франция? Но всъщност, ако проследим представянето на европейските книжа през 2016 г., ще видим, че макар и вотът във Великобритания да имаше моментален ефект върху акциите, той не успя да ги задържи надолу, пише Рийвс.

Всъщност, от 22 юни – ден преди вота и кратката разпродажба, която последва, досега британският бенчмарк FTSE 100 се е повишил със 17%, а германският DAX с 19 на сто. За сравнение, за същия период S&P е отбелязал ръст от 13 процента.

Дългосрочна възвръщаемост и диверсификация

Не е нужно да улучите точния момент на дъното, за да вземете добра печалба от последващия отскок, пише Рийвс. По същия начин не е необходимо да очаквате маратонски подем, за да оправдаете присъствието на европейски акции в своето портфолио. Все пак, от позицията на времето, всички бихме заложили 100% от портфейлите си през 2016 г. на Nvidia Corp (акциите на компанията отбелязаха ръст от над 260% през миналата година), отбелязва авторът.

Но тъй като да се предвиди подобен ръст е невъзможно, диверсификацията на портфолиото е добра идея в условията на несигурен пазар, завършва той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас