Пет причини за проблемите на автомобилната индустрия

1637
Пет причини за проблемите на автомобилната индустрия

© Pixabay

Новината, че Ford планира да закрие завода си в Бридженд през следващата година, заедно със 1 700 работни места, беше просто поредният удар по британската автомобилна индустрия.

През февруари Honda обяви, че ще затвори завода си в Суиндън до 2021 г., с което ще бъдат закрити и около 3 500 работни места. Jaguar Land Rover и Nissan също намаляват производството и закриват работни места.

Всичко това идва на фона на затрудненията, които автопроизводителите изпитват, изправени пред редица предизвикателства, докато потребителите купуват по-малко коли.


Какви са пречките пред компаниите, опериращи в сектора?

1. Падащото търсене

След като години наред отчитаха силен растеж, продажбите на автомобили в световен мащаб остават почти без промяна през 2018 г., основно заради срива в търсенето на най-големия световен пазар - Китай.

Това се отрази на автопроизводителите, които разчитаха на Китай, казва Дейв Легет, реадактор на автомобилния сайт just-auto.com.

"Търговското напрежение по оста Вашингтон-Пекин като цяло се отрази на доверието към Китай. Темпът на растеж на икономиката на страната се забавя, така или иначе, но това оказа допълнително влияние," казва той.

От Jaguar Land Rover обвиняват за слабите си резултати напоследък падащото търсене в Китай, докато Ford се отказа от плановете си за продажбата в САЩ на произвеждан в Китай Ford Focus заради ефекта от търговските мита, пише BBC.

Сривът в продажбите в Китай идва в период, в който търсенето на два други големи пазара - Западна Европа и САЩ, също се забавя вследствие на понижаващото се потребителско доверие.

"Това създава повече конкуренция, което утежнява положението за всички," казва Легет.

2. Опасения относно вредните емисии

В Европа проблемите с вредните емисии също създават главоболия за автомобилните компании.

Опасенията около качеството на въздуха и промените в данъчното облагане доведоха до голям спад в продажбите на дизеловите автомобили, което доведе до понижение от 7% в регистрациите на нови автомобили във Великобритания през 2018 г.

Още по-голямо предизвикателство може би е въвеждането на нови по-строги стандарти за емисиите на въглероден диоксид, които имат за цел да се борят срещу глбалното затопляне. Те обаче оскъпяват значително производството на автомобили.

От 2021 г. производителите са заплашени от големи глоби в ЕС, ако новите им автомобили не отговарят на зададените ограничения за вредни емисии, а тези ограничения ще стават все по-строги.

"Автопроизводителите трябва да добавят оборудване средно за около 1 000 евро, за да могат те да отговарят на новите правила," казва Арндт Елингхорст, анализатор на автомобилната индустрия в Evercore ISI.

Най-безполезните електронни асистенти в колата Без тях може да се справите, а понякога и пречат

"Това означава, че потребителите ще са по-малко склонни да купуват, което единствено ще засили спада в потребителското доверие."

3. Предизвикателството от страна на електромобилите

За да свалят нивата на емисиите, автопроизводителите ще трябва да продават и много повече електромобили, но пред тях има сериозни пречки.

"Много автопроизводители не са готови да доставят електромобили в подходящите количества," казва Легет. "Те трябва да променят дейността си и да насочат повече автомобилите си към масовия пазар, но за това са необходими инвестиции."

Другата страна на проблема е, че пазарът още не е достатъчно готов за електромобили.

Глобалните продажби на електрически автомобили скачат със 73% през 2018 г., до 1.3 млн. броя, но това е една много малка част от общо 86-те млн. автомобила, продадени по света.

Един от проблемите е липсата на инфраструктура за зареждане на електромобилите по пътищата в Европа и САЩ, смята доктор Джонатан Оуенс от бизнес училището на Университета в Салфорд, въпреки че, според него, Китай прави сериозни стъпки в тази посока.

Другият проблем е ограниченият пробег на някои от по-евтините електрически автомобили.

"Ford предлага електрически Ford Focus от 2011 г., но пробегът му от под 100 мили (160 км) е безнадежден, в сравнение с конкурентите," казва Оуенс.

"Електромобилът VW Golf изминава само около 120 мили (190 км.) с едно зареждане."

4. Промяната на нагласите към притежанието на автомобил?

Други опасения също тежат над автопроизводителите – едно от тях е появяването на нови технологии, които могат радикално да променят отношението ни към притежанието на автомобил.

Ако автономните автомобили станат нещо съвсем обикновено в следващите 15 години, тогава много от нас може да избират наема или споделеното пътуване, вместо да притежават собствен автомобил.

Това може да намали цената на пътуването на километър, което ще направи притежанието на кола много по-непривлекателно.

Традиционните автопроизводители се налага да отстояват позициите си, тъй като технологични гиганти, като Uber и подразделението за автономни автомобили на Google - Waymo, навлизат на този пазар.

Научно изследователската и развойната дейност обаче струва много, поради което много компании си сътрудничат, за да разпределят риска.

Напоследък Ford и Volkswagen сключиха споразумение за "проучване" на начини, по които могат да работят заедно върху електромобили и автономни автомобили, докато Honda инвестира 2.75 млрд. долара в подразделението за автономни автомобили на General Motors, като крайната цел е да пусне автнономни таксита.

5. Брекзит

След референдума от 2016 г. автопроизводителите във Великобритания предупреждаваха нееднократно за опасностите от брекзит без сделка.

Инвестициите в автомобилната индустрия във Великобритания падат през последните две години, като понижението само през 2017 г. е от 46.5%.

Проблемът, според анализатори, е, че британските автомобилни заводи разчитат на вноса на части от ЕС, а по-голямата част от готовите автомобили се изнасят за съюза.

"Ако ще има несигурност под формата на мита, тогава това ще създаде забавяния, което ще направи британските заводи не толкова ефективни," казва доктор Оуенс.

Според Легет обаче брекзит е само един от многото фактори, които притесняват британската индустрия.

"Компаниите отчитат по-слаб износ за Китай и по-малки продажби в Европа. Британската икономика не е толкова силна в момента също."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg