Пет публични компании, които да следим през 2019 г.

2627
Пет публични компании, които да следим през 2019 г.

© Pixabay.com

В началото на 2019 г. ви представяме няколко публични компании, които впечатляват или с инвестициите си, или с дивидентната си политика, или с обратните си изкупувания на собствени акции или пък с плановете си за развитие и перспективите пред сектора, в който оперират.

Вижте ги:

Софарма – дивидент и обратни изкупувания на собствени акции

Добри резултати и най-вече обратните изкупувания от страна на компанията на собствени акции са основната причина за нейното присъствие тук. Фармацевтичната компания вече притежава 8.88 млн. собствени акции, представляващи 6.59% от капитала.

Освен това е една от първите, гласували и разпредели шестмесечен дивидент през миналата година - практика, която по всяка вероятност ще продължи и през 2019 г. Добри думи могат да се кажат и за Софарма трейдинг, която, освен с разрастването си у нас, се насочи и към чуждите пазари.


Първа инвестиционна банка - добри възможности в консолидиращ се пазар 

Банката е четвъртата най-голяма в България по размера на активите си. Акциите ѝ обаче отчетоха сериозно понижение през 2018 г. и днес книжата на Fibank се търгуват при съотношение цена/печалба от 4.04 и цена/счетоводна стойност от 0.39.

Това са както ниски съотношения за пазара като цяло, така и доста под оценките на придобитите в последната една година банки у нас.

Сирма Груп Холд - разрастване и по-сериозно навлизане на чужди пазари

Технологичната компания е единственият представил в SOFIX на сектора. Компанията в момента е в процес на увеличение на капитала си, като се опитва да набере свежи средства за проектите си.

Основните направления, към които ръководството на Сирма Груп Холдинг планира да насочи набраните средства, са: Разработка на SENPAI (Sirma Enterprise Platform with Artificial Intelligence) чрез интеграция на основните водещи технологии и разработки в единен продукт, Разширяване функционалноста на продуктите във вертикал Индустриален софтуер, Добавяне на свързаност (IoT елементи) и разширяване функционалноста на продуктите във вертикал Здравеопазване и науки за живота, Разширяване портфейла на продукти във вертикал Финанси, Закупуване или лицензиране на допълващи технологии за SENPAI и др.

Общо 4 млн. лв. ще бъдат използвани за намаляване на неконтролиращото участие в дъщерните дружества на холдинга.

Не, Химимпорт и Софарма не са най-скъпите компании на БФБЧайкафарма Висококачествени лекарства е лидер в класацията, заплахата идва от Градус


Градус - пример за публична компания и двоен дивидент 

Компанията, която осъществи през 2018 г. второто най-голямо първично публично предлагане, ще раздаде два дивидента през 2019 г.

Финансовият директор и член на Съвета на директорите на компанията Георги Бабев наскоро заяви: „Смятаме да предложим на Общото събрание на акционерите догодина изплащане на 10 ст. дивидент за акция. Възнамеряваме също така да се възползваме и от предоставената нормативна възможност за шестмесечни дивиденти, тоест плануваме втори допълнителен дивидент към края на 2019 г.“ 

Това, както и почти сигурното влизане на компанията в SOFIX още през март, правят компанията добра инвестиция за портфейла ни. Ръководството на дружеството, което бе отличено с награда за емитент с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар през изминалата година, вече обяви намерението си да се превърне в пример за управление на публична компания. 

Трейс Груп Холд - перспективен сектор и навлизане на чужди пазари 

Пътно-строителното дружество е едно от тези, които завършиха 2018 г. със спад от 40% на стойността на акциите си. Дали 2019 г. ще бъде успешна за компанията, ще можем да видим още през следващите месеци, тъй като до края на януари и февруари ще бъдат публикувани неконсолидираните и консолидирани отчети за четвъртото тримесечие, което по традиция е най-силното за компанията.

Ръководството на Трейс Груп Холд работи активно по диверсификацията на приходите си чрез навлизане на чужди пазари, а и е едно от малкото, което обявява прогнози за следващото тримесечие.

БОНУС: Добри възможности предлагат и компании, като Спиди, заради разрастване на онлайн бизнеса у нас и придобиването на Рапидо, както и от М+С Хидравлик, която освен с добри резултати, впечатлява и с планираните инвестиции за милиони през настоящата година.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

** Авторът не притежава акции в нито една от изброените компании.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg