Петрол с ново общо събрание

939
Петрол с ново общо събрание

© Pixabay.com

Едно от най-големите публични дружества у нас в близкото минало Петрол АД свиква четвъртото си общо събрание за годината. На него ще бъдат отменени решенията, взети на две от предходните събрания, проведени на 15 февруари и 10 май 2017 г.

През февруари акционерите на Петрол АД гласуваха за увеличаване на номиналната стойност на емитираните от компанията акции от 1 лв. на 4 лв., чрез обединяване на 4 съществуващи към момента акции в 1 акция с номинална стойност 4 лв., в резултат на което се намалява броят на акциите, които формират капитала на дружеството от 109.2 млн. лв. на 27.3 млн. лв. Размерът на записания капитал от 109.2 млн. лв. обаче бе запазен.

През май акционерите на Петрол АД гласуваха за намаляването на капитала на дружеството от 109.2 млн. лв. на 27.3 млн. лв., чрез намаляване на номиналната стойност на емитираните акции от 4 лв. на 1 лв.

Третата точка в дневния ред за събранието, свикано за 26 октомври 2017 г. предвижда гласуването на предложение за увеличаване на номиналната стойност на емитираните от Петрол АД акции от 1 лв. на 4 лв., което да стане чрез обединяване на 4 (четири) съществуващи към момента акции, всяка една с номинална стойност от 1 лв. (един лев), в 1 (една) нова акция с номинална стойност от 4 лв. (четири лева).

В резултат от увеличаването на номиналната стойност на емитираните акции чрез посочената по-горе процедура по обратен сплит (reverse stock split), броят на акциите, които формират капитала на „Петрол“ АД, се намалява от 109 249 612 (сто и девет милиона двеста четиридесет и девет хиляди шестстотин и дванадесет) броя на 27 312 403 (двадесет и седем милиона триста и дванадесет хиляди четиристотин и три) броя, като се запазва размерът на капитала на дружеството на 109 249 612 лв. (сто и девет милиона двеста четиридесет и девет хиляди шестстотин и дванадесет лева).

Акционерите ще подложат на гласуване и предложение за намаляване на капитала на „Петрол“ АД от 109 249 612 лв. на  27 312 403 лв. с цел покриване на загуби, като намаляването се извършва по реда на чл. 200, т. 1 от Търговския закон (ТЗ) чрез намаляване на номиналната стойност на емитираните акции от 4 лв. (четири лева) на 1 лв. (един лев). 

Последната сделка на БФБ-София с книжата на Петрол АД бе сключена на цена от 0.439 лв. за брой. В момента акциите на дружеството са спрени от търговия, а капитализацията на дружеството е малко под 48 млн. лв. 

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg