Петролната индустрия за зеления си преход: Хюстън, имаме проблем!

993
Петролната индустрия за зеления си преход: Хюстън, имаме проблем!

© Getty Images/Султан ал-Джабер, главен изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби

Как световната икономика да премине от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници достатъчно бързо, за да се предотврати климатична катастрофа, но без да се нарушат стратегическите доставки на нефт и газ? 
 
Отговор на този въпрос се опитаха да дадат в понеделник висши световни ръководители на енергийната индустрия по време на конференция в Хюстън, съобщава Reuters. В крайна сметка те са се обединили около известната реплика на астронавт от повредения през 1970 г. космически кораб "Аполо 13": "Хюстън, имаме проблем!"  
 
Зад факта, че тя е напълно приложима по темата, застават топ мениджъри на някои от най-влиятелните играчи на терена на световната енергетика. 
 
Султан ал-Джабер, главен изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби (на снимката), използва репликата, за да призове участниците в конференцията да действат с по-бързи темпове за ограничаване на глобалното затопляне, което горивата, произвеждани от традиционните енергийни компании, ускоряват, посочва още новинарската агенция. 
 
Преди него главният изпълнителен директор на Petronas Тенгку Мухамад Тауфик също се позовава на тази фраза в дискусионен панел, посветен на предизвикателството да се постигне баланс между необходимостта от енергийна сигурност и достъпност. 
 
Призивът на Джабер към енергийните компании да работят за зелена трансформация идва в момент, в който производителите на изкопаеми горива разглеждат подобни изказвания като заплаха за бизнеса си, посочват анализаторите. 
 
Миналата година много активисти за климата се възпротивиха на назначаването на Джабер за председател на COP28, заявявайки, че "големият петролен бизнес" се опитва да контролира борбата с глобалното затопляне. Други обаче приветстваха неговото назначение като знак, че енергийната индустрия ще се включи в прехода. 

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика енергийна криза, която наруши доставките на изкопаеми горива за промишлеността и потребителите. Нарастващите цени на горивата на свой ред подхраниха най-високата от десетилетия глобална инфлация през 2022 г., припомня още Reuters. 
 
На този фон много представители на индустрията разглеждат прекъсването на руските доставки като напомняне да се избягват политики, които могат в един момент да доведат до повишаване на цените на изкопаемите горива или техния недостиг. Главният изпълнителен директор на Chevron Майк Уирт коментира, например, че поддържането на сигурни и достъпни доставки, като същевременно се управлява прехода към нисковъглеродна икономика, е "едно от най-големите предизвикателства на всички времена". 
 
Неуправляемият енергиен преход може да бъде "болезнен и хаотичен", категоричен е Уирт. "Трябва да бъдем много внимателни, за да не изключим вариант А преждевременно, оставайки зависими от система, която все още не съществува и не е доказана". 
 
Смущенията в доставките на газ за Европа, които навредиха на най-голямата икономика на континента - Германия, ускориха прехода към зелени алтернативи, обяснява на свой ред германският държавен секретар в Министерството на икономиката Патрик Грайхен. 
 
"Ако сте свикнали с евтиния руски газ и се събудите в този свят, има някои фундаментални въпроси, на които трябва да отговорите", казва той. “Германия трябва да ускори електрификацията си и да изгради верига за доставки на екологичен водород”. 
 
От най-голямата американска петролна компания Exxon пък заявяват, че всяка страна ще поеме по различен път на енергиен преход в зависимост от наличните ресурси.  
 
В някои страни газът ще бъде преходно гориво, казва Лиам Малън, президент на отдела за нефт и газ в Exxon, цитиран от Reuters, призовавайки политици, международни и национални петролни компании да начертаят прехода заедно. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg