Платформата за рискови инвестиции SeedBlink придоби Symbid

281
Платформата за рискови инвестиции SeedBlink придоби Symbid

© Pixabay

Наскоро навлязлата в България европейска платформа за съвместно инвестиране в технологични стартъпи SeedBlink обяви, че е завършила придобиването на Symbid, една от първите в света инвестиционни платформи за групово финансиране. Сделката има за цел да ускори покритието на SeedBlink като паневропейски играч, разширявайки географския ѝ обхват в Централна и Източна Европа и Бенелюкс, както и мисията ѝ да консолидира и изгради инфраструктурата за капиталово инвестиране за европейски технологични компании във всички етапи на развитие.
 
С допълнението на Symbid платформите са допринесли с над 110 млн. евро инвестиции в 250 стартиращи предприятия, като общата им мрежа включва 62 000 индивидуални инвеститори.
 
Придобиването значително разширява кръга от инвеститори на SeedBlink, като увеличава общността от лица с високо материално състояние и включва професионалната мрежа от партньори за финансиране, с които Symbid вече е свързана, включително банки, фондове за рисков капитал и ангели инвеститори.
 
Symbid е основана през 2011 г. от екип холандски предприемачи като една от първите инвестиционни платформи за групово финансиране в света и оттогава е изградила общност от 50 000 инвеститори в стартиращи предприятия, предимно от Бенелюкс. През първите 10 години от дейността си Symbid е улеснила инвестиции на обща стойност 35 млн. евро за повече от 180 стартиращи предприятия с капитал и конвертируеми облигации, 67 от които са от технологичния сектор.
 
„И двете компании са си създали име в осигуряването на достъп на частни инвеститори до подбрани стартъп възможности в Европа, така че това е естествен ход част от европейската консолидационна игра. Иновациите са двигател на новата икономика и обединението на SeedBlink и Symbid ще подпомогне диверсификацията на портфейла и инвестиционната инфраструктура, като обедини предимствата на Изтока и Запада. Бенелюкс е в полезрението на всички, тъй като остава силен технологичен регион в Европа благодарение на наличието на най-добрите технологични градове, държави с възможности, силно правителствено присъствие и добре свързана и образована работна сила“, коментира Йонут Патрахау, управляващ директор и корпоративно развитие в SeedBlink.
 
„Вярваме, че Европа се нуждае от повече технологични иновации, за да стане по-конкурентоспособна на световната сцена. Смелите основатели трябва да бъдат финансирани с достатъчен капитал, за да подхранват тези амбиции, а физическите лица се нуждаят от професионален и структуриран достъп до тези рискови възможности. Обединените сили ще ни помогнат да водим предприемаческата екосистема, като предложим уникална инфраструктура за дигитално финансиране, вторичен пазар и бърза мрежа от професионални инвеститори, които инвестират съвместно с физически лица в цяла Европа“, заяви основателят на Symbid Робин Слакхорст.

В бъдеще екипът на Symbid ще продължи да ръководи инвестиционните усилия в Бенелюкс. Инвеститорите на Symbid ще се възползват от нови възможности и ще получат достъп до паневропейски инвестиционни възможности чрез по-голямо покритие и ресурси.
 
SeedBlink е специализирана платформа за рискови инвестиции в областта на технологиите, която дава възможност на индивидуалните инвеститори да финансират европейски технологични стартъпи от най-висок клас, заедно с утвърдени институционални инвеститори.

Стартиралата в началото на 2020 г. платформа вече е мобилизирала над 75 млн. евро в стартъп инвестиции, привлякла е над 12 000 индивидуални инвеститори от 60 държави и има портфолио от 62 финансирани европейски компании. Сделките, в които потребителите на SeedBlink са участвали като съинвеститори, включват Dronamics, FlowX, Hunch и Druid. За по- малко от 3 години инвеститорите вече са регистрирали ликвидни събития с възвръщаемост на инвестициите от 2.5 до 4.75 пъти, чрез наскоро стартиралия вторичен пазар.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg