Под 1 млн. лв. оборот в Деня за акции

837
Под 1 млн. лв. оборот в Деня за акции

© Pixabay

Общият изтъргуван оборот на Българска фондова борса днес остана под 1 млн. лв., въпреки че сделки се сключваха без такси и комисиони.

Прехвърлени бяха книжа за 827 325 лв. Най-голям оборот беше реализиран при две от дружестватата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) – Болкан Енд Сий Пропъртис (над 125 хил. лв.) и Адванс Терафонд (близо 92 хил. лв.), следвани от сините чипове Първа инвестиционна банка (71 хил. лв.) и Софарма (63 хил. лв.)

Над 670 броя сделки са сключени към 16:00 ч. в шестото издание на “Деня за акции“, което е три пъти повече от средното на ден за последния месец, според организаторите на инициативата Българска фондова борса и Централен депозитар.


„Денят за акции“ предизвика голям интерес и резултатите от него са много добри на фона на цялостната ситуация. Убедени сме, че такива инициативи катализират активността на индивидуалните инвеститори и като цяло подобряват инвестиционната култура в страната ни.

Ще продължим да работим активно в тази посока“, каза  доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Адванс Терафонд АДСИЦ разпределя 0.14 лв. за дивидент на акцияФондът разпределя най-висок дивидент за последните 3 г.

18 инвестиционни посредници и банки партнират на инициативата тази година. Физическите лица търгуват с акции днес без такси и комисионни към борсата, Централен депозитар и партньорите, участващи в „Деня за акции“.

SOFIX и BGBX40 завършиха днешната сесия на положителна територия, добавяйки 0.17 и 0.31% до 456.02 и 97.08 пункта, докато BGTR30 и BGREIT отчетоха ръст от 0.39 и 0.33 на сто до 470.31 и 133.38 пункта.

Активна търговия днес имаше с банковите книжа, като Централна кооперативна банка и Първа инвестиционна банка поскъпнаха с 0.96 и 0.76 на сто, до 1.05 и 2.64 лв. за брой.

Продължава поевтиняването при Монбат. Книжата на монтанското дружество загубиха днес над 3%, до 3.08 лв. за лот, а понижението за последния месец вече е 25.6%.

Спадът от началото на 2020 г. пък възлиза на 52.25%, сочи справка в сайта на борсата. 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg