Поне 20 емисии ДЦК ще се търгуват на борсата от 1 ноември

595
Поне 20 емисии ДЦК ще се търгуват на борсата от 1 ноември

© Pixabay.com

Поне с 20 емисии ще започне търговията с държавни ценни книжа (ДЦК) на Българска фондова борса.

Началото ще бъде отбелязано с церемония по символичен старт на търговската сесия, на която са поканени да присъстват официални лица от БНБ, КФН и Министерството на финансите.

А до него остават броени дни. Информация от сайта на борсовия оператор сочи, че дългоочакваното събитие ще се състои след точно 1 седмица – на 1 ноември 2017 г. (сряда).

Търговията на ДЦК е част от стратегията за развитие на капиталовия пазар, приета през миналата година.

Справка на Profit.bg в сайта на БНБ показва, че днес на вътрешния пазар се търгуват 26 емисии държавни ценни книжа. Размерът на емитирания дълг на вътрешния пазар към момента е малко над 6.3 млрд. лв.

Данни на централната банка сочат, че банките държат 65% от емитираните книжа, или 4.168 млрд. лв. С дял от 25% са застрахователните компании и пенсионните фондове, като тяхното количество се равнява на 25 на сто.

Небанковите финансови институции, фирмите и гражданите държат 8%, а чуждестранните инвеститори са с дял от едва 2 на сто, или 112.3 млн. лв.

На БФБ-София обаче няма да се търгуват емисиите държавни ценни книжа, емитирани на външните пазари. Общият обем на поетия дълг по тях в момента е 14.8 млрд. лв. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg