Поръчките за облигациите на Saudi Aramco са за над $100 млрд.

1065
Поръчките за облигациите на Saudi Aramco са за над $100 млрд.

© Pixabay

Стойността на поръчките за облигациите на Saudi Aramco надхвърли 10 пъти сумата от 10 млрд. долара, които петролната компания очакваше да набере при дебюта си на международния дългов пазар. Цената на облигациите се очаква да бъде определена по-късно днес.

Първоначално емисията, която е разделена на шест части, се очакваше да бъде в размер на най-малко 10 млрд. долара, но според близък до компанията източник, поръчките са надхвърлили 100 млрд. долара.

Първата емисия дълг на Aramco предизвика огромен интерес в световен мащаб, а предприетият от най-печелившата компания в света ход предостави на инвеститорите повече информация за финансовите й резултати.


Контролираният от Саудитска Арабия енергиен гигант емитира разделена на шест транша емисия облигации, деноминирани в долари, като падежът на книжата варира от 3 до 30 години.

Още преди да започне процесът, емисията на Aramco беше привлякла търсене на стойност над 30 млрд. долара, заяви саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих.

Най-голямото петролно поле се изчерпва по-бързо от очакванотоТази седмица Саудитска Арабия отговори на много въпросителни около добива на петрол в страната


Смяташе се, че пазарните участници имат толкова голямо желание да се сдобият с облигации, че са готови да рискуват да получат по-малка доходност, отколкото по държавния дълг на Саудитска Арабия, информира Reuters, позовавайки се на запознати източници.

По-рано този месец Aramco получи "A+" рейтинг от Fitch и "A1″ от Moody's. Печалбата на компанията за 2018 г. е огромна, в сравнение дори и с някои от най-големите петролни компании в света.

Саудитска Арабия вече отчете значителен успех на пазара на облигации. Страната предложи държавни облигации на стойност 7.5 млрд. долара през януари, които привлякоха поръчки на стойност 27 млрд. долара.

Саудитска Арабия има "A1" и "A+" рейтинг от Moody's и Fitch, респективно, което за инвеститорите е признак за надеждност и малък риск.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg