1/3 от продажбите на луксозни стоки в света се дължат на Китай

1805
1/3 от продажбите на луксозни стоки в света се дължат на Китай

© Pixabay

Цените на луксозните стоки в Китай падат с ¼ през последната година.

Тази тенденция води до по-високи харчове за луксозни стоки от страна на китайските потребители, като понастоящем 1/3 от всички продажби на луксозни стоки по света се дължат именно на тях, пише Financial Times.

Въпреки спада в цените, потребителите в Китай продължават да плащат по-скъпо спрямо тези в Европа, тъй като китайските мита оскъпяват вноса на луксозни стоки. Поради това редица китайци предпочитат да пазаруват от Европа, главно от Париж.


Цените на луксозните стоки намаляват през последните няколко години, сочи проучване на Deloitte на база цените на близо 2 хил. подобни продукта.

Цените на луксозните стоки в Китай сега са с 31% по-високи спрямо тези във Франция, което е спад, тъй като преди година цените са били по-високи с 41%, сочат данните на Deloitte.

Френският търговец на луксозни стоки Hermes посочва, че има ръст в продажбите на територията на Китай през второто тримесечие на тази година, което вдига общият приход от Азия с 10.5% за периода.

Намалението в цените е най-осезаемо при дрехите и обувките, тъй като през миналата година те са били с 50% по-високи в Китай спрямо Европа, а сега разликата в цената е намалена до 1/3.

Според анализ на Deloitte, намалението в цените се дължи по-скоро на поевтиняването на китайския юан спрямо еврото.

Ако валутните курсове не бяха се променили през годината, навярно цените в Китай все още щяха да са с 40% по-скъпи от тези във Франция.

Този магазин ще продава едни от най-скъпите бижута в светаТой е собственост на марката Samer Halimeh NY

Друга причина за спада в цените в Китай е навлизането на онлайн търговията, която се превръща във все по-сериозен канал за дистрибуция на луксозни стоки.

Традиционно интернет търговията съкраща разходи за търговците, което се отразява и в цените на стоките.

Въпреки добрите темпове на развитие на пазара на луксозни стоки в Китай, малко анализатори очакват завръщане на нивата, познати от преди кризата. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg