1 млрд. лева инвестиции за 6 г. отчитат от Виваком

2835
1 млрд. лева инвестиции за 6 г. отчитат от Виваком

1 млрд. лева през последните 6 години е инвестирал в телекомуникационна инфраструктура у нас мобилният оператор Виваком. Само през последната 2016 г. вложенията на телекома възлизат на 212 млн. лева, като 71% от тях, или 150 млн. лева, са инвестирани в мрежова инфраструктура.

През настоящата година компанията планира нови инвестиции в размер на около 180 млн. лева. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Виваком Атанас Добрев, който представи финансовите резултати на мобилния оператор за 2016 г. на събитие, проведено днес в София.

„Истинската роля на един мобилен оператор е да участва в развитието на обществото. Аз съм в компанията от 8 години. Към днешна дата 70% от приходите ни идват от източници, които преди 8 години не съществуваха“, посочи Добрев. Виваком е мобилният оператор с най-висок процент инвестиции спрямо размера на приходите в България, допълни още той.  

За четвърта поредна година компанията е номер едно в телекомуникационния сектор по размер на общите приходи. Общите приходи на Виваком за 2016 г. отчитат ръст от 3.2% на годишна база, до сумата от 875 млн. лева. 508.5 млн. лева идват от мобилните услуги, а 336 млн. лева от фиксирани такива.


В общите приходи от мобилни услуги, постъпленията от мобилен интернет увеличават дела си до 32% през миналата година. Заслуга за това има разширяването на покритието на 4G мрежата на компанията, която вече обхваща 86.75% от населението, в над 650 населени места.

Компанията остава лидер в доставката на фиксиран интернет с общо 437 хил. абонати, които нарастват с 12% на годишна база. Малко над половината от всички абонати разчитат на оптичната мрежа на телекома, която осигурява скорости до 900 Mbps.

Виваком е лидер и на пазара на интерактивна телевизия (IPTV) – услуга, която има в дома на 41% от всички 410 хил. абонати на платена телевизия на телекома. 

Средният приход от един абонат на телекома възлиза на 11 лева през миналата година, посочи Добрев.

Към края на 2016 г. броят на клиентите на мобилни услуги на Виваком достигат 3.133 млн., което е с 3.6% повече спрямо предходната година.

Коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на компанията възлиза на 310.6 млн. лева, което е спад от 6% спрямо предходната 2015 г. 

В отговор на въпрос дали телекомите ще търпят загуби в резултат на политиката на Европейския съюз за отпадане на роуминга, Атанас Добрев посочи, че това ще струва 9 млн. лева годишна загуба за компанията и около 35 млн. лева обща загуба за сектора. Евентуалното засилване на потреблението в роуминг, не само че няма да повиши приходите на мобилните оператори, ами точно обратното – разходите ще нараснат, обясни Добрев.

Изпълнителният директор на Виваком обърна внимание и на проблемите със сивия сектор в индустрията. По думите му, практиката на телевизионни оператори да не обявяват реалния си брой абонати, носи загуби за сектора от 150 млн. годишно.“На практика няма санкции за необявяване на абонати“, алармира Добрев.   

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg