10 града, които вече са в бъдещето

10253
10 града, които вече са в бъдещето

© Pixabay

Ако знаете къде да търсите, пътуването в бъдещето е възможно и днес.

В близкото минало компаниите криеха стриктно върху какви разработки са се концентрирали, но в наши дни технологии, като автономни автомобили, дронове и други, се тестват ежедневно из улиците на някои градове по света.

Всичко това идва да ни покаже какво се крие зад ъгъла на настоящето, обещавайки бъдеще, белязано от още по-скоростно технологично развитие, отколкото наблюдаваме сега.

Вижте някои от градовете по света, подбрани от CNN, които вече живеят в бъдещето:

10. Питсбърг

Американският град, който някога бе известен със стоманената си индустрия, днес е център на проучвания на автономни технологии. Uber, Ford и  Aurora имат офиси в града, като други компании също планират да се преместят в Питсбърг, по информация на местните власти.

Разнообразният ландшафт и наличието на 4 сезона правят града предпочитано място за тестове на автономни превозни средства.

През него минават три реки, които са опасани от множество мостове, което е особено предизвикателство за автономните системи. Uber вече използват автономни автомобили, които превозват клиенти.

В града се намира Carnegie Mellon University, където се разработват подобни технологии от десетилетие.

9. Рейкявик

Рейкявик, Исландия, е дом на нова напълно автоматизирана програма за доставки чрез дронове. Реално, това е едно от малкото места по света, където човек може да получи пратка чрез автономен дрон.

Израелската компания FlyTrex си партнира с онлайн магазина Aha в това начинание. Засега дроновете доставят стоките на дистанция 2 мили, откъдето ги поема служител на компанията, за да довърши доставката.

В близко бъдеще се планира дроновете да поемат цялата работа, доставяйки стоките директно до вратата на потребителите.

8. Москва

Столицата на Русия има мрежа от 146 хил. камери, които наблюдават улиците и поведението на граждани, посетители и бизнес в града. Камерите се използват и за неща от рода на мониторинг на сметосъбирането и следене на нарушения по пътищата.

Правителството подобри качеството на камерите за по-добър анализ на кадрите. Така например, чрез камерите вече може да се следи дали човек почиства след домашния си любимец.

Ако това не е сторено, то гражданинът ще получи призовка по пощата.

7. Чикаго

Чикаго използва специални сензори, за да следи трафика по пътищата. Освен това се използват и сензори за следене на качеството на въздуха. Това е добър пример, демонстриращ как технологиите могат да подобряват качеството на живот в големите градове.

6. Сан Франциско

Домът на Силициевата долина е смятан за Мека на технологичната революция. Проста разходка из града показва как по улиците се движат електрически коли, разминаващи се с роботи, които извършват различни доставки.

Стартъпът на GM, носещ името Cruise, пък извършва тестове на автономни автомобили в града.

Регионът обаче невинаги е бил толкова технологичен. Министерството на отбраната на САЩ е инвестирало доста средства, за да превърне крайбрежието в технологичен хъб през 20 век.

Компании, като Hewlett-Packard например, са били партньори на американската армия по време на Втората световна война. В наши дни Сан Франциско се е превърнал в нарицателно за стартиращи технологични компании.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...