10 града, които вече са в бъдещето

10090
10 града, които вече са в бъдещето

© Pixabay

Ако знаете къде да търсите, пътуването в бъдещето е възможно и днес.

В близкото минало компаниите криеха стриктно върху какви разработки са се концентрирали, но в наши дни технологии, като автономни автомобили, дронове и други, се тестват ежедневно из улиците на някои градове по света.

Всичко това идва да ни покаже какво се крие зад ъгъла на настоящето, обещавайки бъдеще, белязано от още по-скоростно технологично развитие, отколкото наблюдаваме сега.

Вижте някои от градовете по света, подбрани от CNN, които вече живеят в бъдещето:

10. Питсбърг

Американският град, който някога бе известен със стоманената си индустрия, днес е център на проучвания на автономни технологии. Uber, Ford и  Aurora имат офиси в града, като други компании също планират да се преместят в Питсбърг, по информация на местните власти.

Разнообразният ландшафт и наличието на 4 сезона правят града предпочитано място за тестове на автономни превозни средства.

През него минават три реки, които са опасани от множество мостове, което е особено предизвикателство за автономните системи. Uber вече използват автономни автомобили, които превозват клиенти.

В града се намира Carnegie Mellon University, където се разработват подобни технологии от десетилетие.

9. Рейкявик

Рейкявик, Исландия, е дом на нова напълно автоматизирана програма за доставки чрез дронове. Реално, това е едно от малкото места по света, където човек може да получи пратка чрез автономен дрон.

Израелската компания FlyTrex си партнира с онлайн магазина Aha в това начинание. Засега дроновете доставят стоките на дистанция 2 мили, откъдето ги поема служител на компанията, за да довърши доставката.

В близко бъдеще се планира дроновете да поемат цялата работа, доставяйки стоките директно до вратата на потребителите.

8. Москва

Столицата на Русия има мрежа от 146 хил. камери, които наблюдават улиците и поведението на граждани, посетители и бизнес в града. Камерите се използват и за неща от рода на мониторинг на сметосъбирането и следене на нарушения по пътищата.

Правителството подобри качеството на камерите за по-добър анализ на кадрите. Така например, чрез камерите вече може да се следи дали човек почиства след домашния си любимец.

Ако това не е сторено, то гражданинът ще получи призовка по пощата.

7. Чикаго

Чикаго използва специални сензори, за да следи трафика по пътищата. Освен това се използват и сензори за следене на качеството на въздуха. Това е добър пример, демонстриращ как технологиите могат да подобряват качеството на живот в големите градове.

6. Сан Франциско

Домът на Силициевата долина е смятан за Мека на технологичната революция. Проста разходка из града показва как по улиците се движат електрически коли, разминаващи се с роботи, които извършват различни доставки.

Стартъпът на GM, носещ името Cruise, пък извършва тестове на автономни автомобили в града.

Регионът обаче невинаги е бил толкова технологичен. Министерството на отбраната на САЩ е инвестирало доста средства, за да превърне крайбрежието в технологичен хъб през 20 век.

Компании, като Hewlett-Packard например, са били партньори на американската армия по време на Втората световна война. В наши дни Сан Франциско се е превърнал в нарицателно за стартиращи технологични компании.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg