Много хора си задават въпроса – полезно ли е гладуването, колко продължително трябва да е то. Има редица доказателства, че редовните периоди на гладуване са полезни. Преди обаче да пристъпите към него, следва да се консултирате с лекар.

Нека сега да разгледаме кои са предимствата на гладуването.

1. Отслабване

Гладуването е най-простият начин за отслабване. Много изследвания сочат, че когато човек не яде в продължение на определен период от време, това позволява на организма по-ефективно да изгори мастните натрупвания.

Краткотрайният пост елиминира натрупаните мазнини, които представляват основен източник на енергия.

2. Подобряване на чувствителността към инсулина

Неотдавна бе установено, че гладуването оказва положително влияние върху чувствителността на организма към инсулина. Това позволява въглехидратите, т.е. захарта, да се преработват по-добре.

Изследване сочи, че след гладуване инсулинът става по-ефективен, когато става дума за контрол на усвоимостта на глюкозата от кръвта от клетките.

3. Ускоряване на метаболизма

Периодичното гладуване предоставя на храносмилателната система почивка. Това може да провокира активизиране на метаболизма, а оттам по-ефективно горене на калории. Лошото храносмилане на свой ред може да влоши преработката на храната и мазнините.

Когато гладуваме от време на време, регулираме храносмилането и стимулираме червата да бъдат здрави.

4. Дълголетие

Вярвате или не, но колкото по-малко един човек яде, толкова по-дълго живее.

5. Подобряване на изработването на хормони

Изпитва ли човек глад, когато яде на всеки 3-4 часа? Разбира се, че не. На практика, за да изпитате истински глад, са необходими от 12 до 24 часа.

Гладуването регулира хормоните в организма, които карат човека да изпитва глад. Както е известно, хората със затлъстяване не получават правилни сигнали за настъпването на глад, както и за засищане, тъй като се хранят прекалено обилно.

6/ Режим на хранене

Гладуването може да бъде полезна практика за хората, които имат проблеми с храненето. Чрез него може да се установи правилна схема на консумация на храна.

7. Подобряване на функциите на мозъка

Гладуването подобрява функционирането на мозъка, тъй като то стимулира продуцирането на белтък, наречен BDNF. Последният активира стволовите клетки на мозъка за преобразуването в нови неврони и стартирането на изработката на множество други химически вещества, които са важни за здравето на нервите. Този белтък също така защитава клетките на главния мозък срещу Алцхаймер и Паркинсон.

8. Подобряване на имунната система

Периодичното гладуване подобрява имунната система, тъй като намалява въздействието на свободните радикали, регулира възпалителните процеси в организма и предотвратява образуването на ракови клетки.

9. Прочистване на кожата

Гладуването може да спомогне за прочистване на кожата, тъй като тялото временно е освободено от отговорността да храносмила. Така то може да се съсредоточи върху регенерацията на другите системи.

10. Самопознание

Гладуването е помогнало на много хора досега да станат по-концентрирани по време на четене, медитация, йога, бойни изкуства и др. Ако в храносмилателната система липсва храна, това провокира освобождаване на повече количество енергия в организма.

Гладуването за самопознание позволява на човека да се чувства по-добре умствено и физически.