10-те неща, които един милионер никога няма да ви каже

2310
10-те неща, които един милионер никога няма да ви каже

1. „Може да мислите че съм богат, но аз не мисля така.“

В САЩ да притежаваш 1 млн. долара вече не е чак такава голяма работа. Около 10 милиона семейства в момента притежават кеш и имоти на стойност един или повече от един милион долара. Това е двойно повече от броя им през 2002 г., пише SmartMoney.

Анкета на „Fidelity“ показва, че едва 8% от милионерите считат себе си за „много“ богати хора, а 19% изобщо не се считат за богати.

Тези, които притежават 1 млн. долара не могат да си позволят много от екстрите, които се предлагат в днешно време. Например цената на членство в елитен голф клуб може да надхвърли 300 000 долара на година.

Преди три десетилетия покупателната способност на 1 млн. долара е била изключителна, днес обаче ви трябват 3.6 млн. долара за да я постигнете. Според „Fidelity“ истински богати могат да се нарекат тези, които имат най-малко 23 млн. долара.

2. “Пазарувам в универсалния магазин “


Много милионери в САЩ пазаруват от Wal-Mart, пише SmartMoney. Те едва ли носят тениски за 99 цента, но това не значи, че не обичат да пестят пари.

Повечето милионери в САЩ произлизат от семейства от средната класа, като около 70% от тях са забогатели в последните 15 години, тоест запазили са много от старите си навици.

3. „Не съм забогатял като съм пестял пари от ежедневни разходи“.

Как се става богат? От търговия с акции, от сделки с недвижими имоти, от късмет на хазарт? Най-популярният метод е да започнете собствен бизнес. Така са направили около половината милионери в САЩ според изследване на AmEx/Harrison. Едва 3% са наследници.

Независимо как са забогатели, те всички са вземали заеми в даден етап за да изградят бизнеса си или са ипотекирали имот, но са били внимателни с кредитните карти, се посочва в изследването.

Богатството им не е обвързано с имотна собственост – едва 11% от общите активи на американските милионери са в недвижими имоти. Някои са ипотекирали домовете си - те живеят в къщи за 1.5 млн. долара, но дължат 900 000 долара от цената и не бързат да плащат, защото това е едно от малкото данъчни облекчения, които имат.

4. “Имам си човек за всичко“.

Бизнесът “Concierge services “ процъфтява – иначе казано тези фирми осигуряват нещо като модерни икономи, които се грижат за всякакви прищявки на богаташите – от запазване на маса в елитен ресторант до поръчване и доставка на вода осветена от Папата във Ватикана например. Един такъв личен иконом (или асистент) може да получава заплата от 25 долара на час, до шест цифрена сума на година.

5. “С любезност не се забогатява”.

Джон Рокфелер е заплашвал съперниците си, че ще ги доведе до фалит, ако не продадат компаниите си на притежаваната от него Standard Oil, а всички знаем колко е критикувана за бизнес практиките си компанията Microsoft.

Друга отличителна черта за милионерите е, че не се плашат от неуспеха. Много от тях признават, че първият бизнес, с който са се захванали е завършил с банкрутиране, но това не ги е отказало от мечтата им.

6. “Данъците са за малките хора.”

Повечето милионери в САЩ чинно си плащат данъците. Всъщност, най-елитният 1% от населението е платил почти 40% (368 милиарда долара) от всички данъци, постъпили във федералния бюджет през 2005 г. Но не трябва да забравяме, че голяма част от техните доходи са от дивиденти и капиталова печалба, които се облагат с по-ниски данъци от работните заплати. Също така, те плащат социални осигуровки само върху първите 97 500 от долара от доходите си.

Големите спестявания идват обаче от това да имаш собствен бизнес и да ползваш данъчни облекчения за всичко свързано с него. След това идват схемите като офшорките. Около 2 млн. американци имат недекларирани офшорни сметки. По изчисления на IRS от такива схеми САЩ губи данъци в размер на между 20 и 40 млрд. долара всяка година.

7. “Не бях отличник”.

Според проучване, средният резултат на SAT тест, които милионерите са постигали е бил 1190, което не е твърде впечатляващо.

На въпроса кой е най-важният фактор за успеха те поставят на първо място “труда“ и след това „образованието“. Също така те казват, че в училище и колежа по-важно е било да се научат на дисциплина, отколкото самият материал.

8. “Харесвате Ферарито ми? Под наем е.”

В САЩ наемането на луксозни вещи е изключително популярно. Можете да наемете всичко – от чанта Версаче до Ферари. 50% от милионерите участвали в анкета на Prince & Associates казват, че планират да вземат луксозни стоки под наем в следващите 12 месеца. Най-желани са дамските чанти, следвани от коли, бижута, часовници и предмети на изкуството.

Софтуерния инженер и милионер Сузан Гарнър казва, че не вижда смисъл в това да даде 100 000 долара за една кола (тя кара Mazda Miata). Вместо това тя плаща до 30 000 долара на година за членство в клуб за общо ползване на коли Sportiva, от където през уикендите взема коли като Ferraris, Lamborghini и др.

9. “Открих, че парите не могат да купят щастие.”


В такива приказки вярват хората, които нямат пари. Всъщност парите наистина не могат да купят щастие, но купуват свобода да правиш каквото си искаш и правят преследването на мечтите значително по-лесно, а това определено прави хората щастливи.

10. “Вие се притеснявате за съседите, а аз се сравнявам с Доналд Тръмп.”


Дори и милионерите се притесняват, че приятелите им са по-богати от тях. Около 40% се страхуват, че стандартът им на живот може да се влоши с напредването на годините и да бъдат бедни на старини. Всички хора имат такива притеснения, но естествено докато вие се сравнявате със семейство Иванови от съседния апартамент, тяхната база за сравнение е Доналд Тръмп.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg