10.7% ръст на разходите за възнаграждения у нас

810
10.7% ръст на разходите за възнаграждения у нас

© Pixabay

Разходите за възнаграждения на работодателите у нас скачат с 10.7% на годишна база през второто тримесечие на тази година, сочат данните на Националния статистически институт.

Най-сериозно увеличение се наблюдава в сектора „Операции с недвижими имоти”, където годишият ръст достига 17%. Най-слабо нарастват разходите за възнаграждения в сектор „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, където увеличението е 4.7% на годишна база.

Предватителните данни на НСИ сочат, че общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11.0% спрямо второто тримесечие на 2016 година. Увеличението в индустрията е с 10.6%, в услугите - с 11.5%, а в строителството - с 4.7%.

По икономически дейности през второто тримесечие на 2017 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти” - с 16.8%, „Административни и спомагателни дейности” - с 16.1%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - с 14.6%.

Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Строителство” - с 4.7%, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 5.0%, и „Финансови и застрахователни дейности” - с 5.7%.

 

Общият разход на работодателите за труд (ОРТ) представлява сумата от начислените средства за работна заплата; разходите за социални и здравни осигуровки; обезщетенията по Кодекса на труда (КТ), Закона за държавния служител (ЗДС) и Кодекса за социално осигуряване (КСО); социалните разходи и надбавки и данъка върху социалните разходи.

Разходите за възнаграждения (РВ) включват начислените средства за работна заплата и социалните разходи и надбавки.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg