11 причини да уволните служител на мига

22850
11 причини да уволните служител на мига

© pixabay.com

Кадровите решения винаги са трудни, но понякога е необходимо да се разделите със служител, който е допуснал непоправима грешка.

Украинските работодатели не обичат да се сбогуват със служителите си. Като правило причина за освобождаване на работник може да бъде външна криза, но след приключването й ръководството на компанията може отново да го призове.

По данни на социолози само всеки трети работодател планира да ореже работните места през 2017 г. Експерти обясняват този нисък показател с предходен негативен опит – често се уволняват недобре представящи се служители, които обаче впоследствие биват заменени от още по-недобре представящи се.

Днес ще ви предложим ред причини, поради които е необходимо незабавно да се сбогувате със служител.

1/ Спиране на развитието

Ако един човек престане да се развива, работата с него става по-трудна. Например, ако имате конкретен проблем с него в професионален план, може да го посъветвате да почете профилирана литература, за да подобри уменията и знанията си. Ако обаче откаже, това с нищо не допринася за разрешаване на конфликта.

2/ Глупост

На събеседване невинаги става ясно какъв е интелектът на събеседника. И тук образованието няма нищо общо. Има хора, които просто са заразени с глупост. В такива случаи решение на проблема няма, освен уволнение.

3/ Неуважение към компанията

Ако служител разлее кафе в коридора и не направи нищо по въпроса, то това е пример за лошо отношение към компанията. Това означава, че той просто не цени имуществото й. Не я уважава.

4/ Повтаряне на грешки

Не бива да задържате служители, които правят едни и същи грешки. Веднъж – това е случайност. Втори път – съвпадение. Трети – закономерност.

5/ Игнориране на безопасността

Безопасността е най-важното във всеки бизнес. Ако вашият служител попада в списъка с хора със съмнителна история и води до загуби в репутацията на компанията, следва незабавно да го отстраните от редиците.

Тръмп уволни шефа на ФБР Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни директора на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми, съобщи пресслужбата на Белия дом

 

6/ Обиждане на клиент

В този случай незабавно уволнявайте. Задачата на служителя е да не допуска конфликти с клиенти, дори ако последните не са прави. Съществува ясна граница между това как се държи един човек и как се държи един служител.

7/ Разлики в интересите на служителя и компанията

Например, ако служителят ви постоянно си търси врагове. В този случай той винаги има нужда от цел. Добре е, ако тя е вашият конкурент. Въпреки всичко тази ситуацията често води до вътрешни конфликти. Има хора, които водят войни, само заради самата война.

8/ Служител-зомби

Един известен бизнесмен е казал, че към служителите трябва да се отнасяме хуманно – следва да се уволняват. Първоначално тази фраза звучи жестоко, но в нея е заложен дълбок смисъл.

Често в компаниите работят хора, които са „зомбита“. Те не носят никакъв принос, работата не ги удовлетворява. Сами не се решават да напуснат, въпреки че знаят, че това е най-доброто решение.

9/ „Тежки“ постъпки

Ако служителят е отишъл на запой, извършил е кражба или е въвлечен в афера, следва да го уволните. Лъжите и престъпленията не бива да се толерират.

10/ Скриване на важна информация

Ако човек крие важна информация от компанията или се опитва да ви въведе в заблуда, това е достатъчна причина за уволнение.

11/ Сътрудничи с конкуренти

Това е още една причина незабавно да се разделите със служителя. Няма какво да обясняваме. Знаете го.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Alex
# 0
16:04 | 17 April 2019
По големи глупости скоро не бях чел.
иес
# 1
13:07 | 1 July 2017
Не важи за държавната администрация. Колкото по толкова по-некомпетентен, толкова по-добре
Браво
# 2
19:06 | 29 June 2017
Ако знаехте колко тъпотии сте написали щяхте да сложите край на живота си. България става все по-стряскащо бутафорна шуробаджанашка кочина. От специалист по ЧР.
r4rq
# 3
14:06 | 29 June 2017
А най-добре уволнявайте , защото можете и защото сте 'по-добри' от служителя. Кво да се лъжем, не мисли ли така повечето от българския 'бизнес'? В края на краишата - обградете се с поддакващи лекета и си свирукайте.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg