15 кариерни съвета от Доналд Тръмп

11542
15 кариерни съвета от Доналд Тръмп

© pixabay.com

Доналд Тръмп вече е президент на САЩ. Историята на живота му е много пъстра и увлекателна. Как успява този гениален кариерист да натрупа милиони и да оцелее след 5 банкрута?

Предлагаме ви да обърнете внимание на 15 кариерни съвета, които настоящият президент на САЩ дава напълно безплатно. Те изразяват правилния подход към граденето на кариера. 

„Бих казал, че образованието е мощен коз. Може да го пренебрегнете и мога да назова много хора, които са успели в живота без образование. Но когато имате диплома от университет, това е визитна картичка, на която е написано: „Този човек вече е постигнал нещо“. Тя вече отваря много врати пред вас“.

„Никога не си взимайте отпуск. За какво ви е? Ако работата не ви доставя удоволствие, това означава, че не работите където трябва. Аз, дори играейки голф, продължавам да работя“.


„Първо: винаги трябва да се доверявате на инстинкта си, независимо от това колко привлекателен на хартия е проектът. Второ: винаги е добре да се занимавате с нещо, от което разбирате. Трето: понякога най-изгодна е тази инвестиция, която не сте направили“.

„Едно от основните правила на голямата игра – умението да се съсредоточиш. Това е способност, близка до контролираното пренапрягане на умствените и емоционалните усилия; това състояние почти на границата на неврозата. Но именно това свойство аз често наблюдавам у най-големите успешни предприемачи. Всички те са движени от предприемаческа треска. Те са съсредоточени, предани на делото си, почти маниакални и всичката им психическа енергия е съсредоточена върху работата им, тя е делото на живота им. Обикновеният човек се парализира от това невротично състояние, то го лишава от способността да действа. Но хората, за които говоря, те се зареждат с енергия и се мобилизират“.

„Никога не трябва да показвате страха си: твърдо отстоявайте своето, излъчвайте увереност, нито крачка назад“.

„Аз съм ревностен поклонник на чистотата и смятам, че тя е изгодно вложение на пари. Ако вие, например, обмисляте да продадете колата си и не сте пожалили 5 долара за миенето й, почистването на салона и излъскването на външния й вид, то ще се окаже, че можете да я продадете 5 пъти по-скъпо. Търговският вид винаги позволява да сложите в джоба си допълнителен долар“.

10 умения, които правят впечатление в CV-то В зависимост от това за каква работа кандидатствате е добре понякога да коригирате CV-то си, когато става дума за представяне на уменията ви

„Единственият начин да забогатеете – това е реализъм и пределна честност. Трябва да се разделите със света на илюзиите, който съществува само на страниците на списанията и на екраните на телевизорите. Всичко не е така леко, както ви убеждават. Животът е жестоко нещо и хората получават много сериозни травми. Поради това, ако искате да спечелите, трябва да бъдете здрави като камък и готови да постигнете своето с лакти и юмруци“.

„Лягам си в един часа през нощта, а в пет часа сутринта се събуждам и пристъпвам към четене на новите вестници. Нямам необходимост от по-продължителна почивка, това ми осигурява конкурентно преимущество“.

„Стани онзи, който умее да решава сложни проблеми – и ти ще станеш този, на когото хората охотно ще плащат повече пари“.

„Винаги помнете едно просто правило: трябва да се обличате за тази работа, която искате да имате, а не за тази, която имате“.

„Важно е не колко време сте прекарали на работното място, а това колко сте успели да свършите за това време“.

„За да постигнете поставените цели, са необходими търпение и ентусиазъм. Мислете глобално – но бъдете реалисти. За да постигна някои свои цели, съм чакал цели 30 години. Погледнете медийния магнат Рупърт Мърдок: колко години той чака възможност да купи The Wall Street Journal. Той през целия си живот е искал да купи това издание – и е знаел, че рано или късно ще го направи. Рупърт – истински гений“.

„Никога не съм искал за мен да работи човек, който не иска да го прави; вие също трябва да правите така: не оставайте на място, което не ви харесва. Животът е прекалено кратък, а работата е доста важна, за да хвърляте сили в дела, които не ви носят нито удоволствие, нито полза“.

„Ако искате да преуспеете в живота, трябва да сте способни да издържате на напрежение. Търгувате ли с имоти, организирате ли собствен бизнес, изкачвате ли се по кариерната стълбица – винаги ще ви се наложи да живеете под постоянно напрежение“.

„Колкото до кариерата, определени стъпки трябва да се предприемат само с оглед на стари и много мъдри правила: „Основното – да подбирате правилния момент“. В частност, ако планирате да поискате повишение, огледайте се наоколо. Така ще демонстрирате на началника своята способност да разбирате и оценявате онези трудности, с които на него му се налага да се справя. Инициативата, както и шегата, са добри в точния момент“.

И накрая – бонус съвет, който надали ще ви помогне, но ще ви развесели:

„Има много начини за правене на кариера, но най-верният от тях – да се родиш в точното семейство“.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg