15 тъжни факта, свързани с глобалното затопляне

14191
15 тъжни факта, свързани с глобалното затопляне

© pixabay.com

Климатът на нашата планета постоянно се променя. В последно време скоростта на промените се увеличава. Глобалната температура се повишава и това оказва негативно влияние на целия свят. Да надникнем в последиците от този процес.

1. Парников ефект

Увеличават се както количествено, така като продължителност, периодите на силна жега, както и свързаните с тях топлинни удари и броя на смъртните случаи. В градовете из цял свят лятото провокира парников ефект и това силно им влияе.

2. Тропическа треска

Американски учени предупреждават, че жителите на САЩ стават все по-възприемчиви към тропическа треска и малария.


3. Прясна вода

Нивото на моретата се повишава, а количеството на прясната вода намалява. Това се случва заради топенето на ледовете и засушаването.

4. Екстремни климатични условия

Зачестяват случаите на екстремни климатични условия. Тази тенденция ще продължи и през следващите години. Например все по-често има тропически бури, които са с разрушителна сила.

5. Смог

Топлият и застоял въздух в градовете увеличава образуването на смог. Половината население на развитите страни живее в градовете – това означава, че живее в неблагоприятна среда.

6. Споразумението на Тувалу с Нова Зеландия

Някои островни страни вече планират начини за евакуация. Тувалу са сключили споразумение с Нова Зеландия в случай на нужда от преселване.

7. $ 700 млрд. на вятъра

Изменението на климата силно удря по джоба много страни. Към 2030 г. световната икономика, по прогнози, ще загуби 700 млрд. долара като разходи, свързани с климатичните промени.

8. Сезон на алергии

Все по-дълъг става сезонът на алергиите. Това се отразява негативно върху здравето на хората, страдащи от алергии.

9. Проблем с храните

Не са далеч годините, в които проблемите с хранителните продукти ще се изострят. За това са виновни високите температури и засушаването.

Как ще изглежда светът след 100 годиниВ този момент вероятно ви е горещо. В действителност, 2016 вероятно ще бъде най-горещата година от 1980 г. насам, когато за първи път стартира събирането на подобни данни

10. Демография

Екстремните климатични условия и понижаването на селскостопанската продукция в развиващите се страни ще провокират повече конфликти и миграция. Пустините ще увеличат площта си, а нивото на моретата ще се повиши. Това може да провокира демографски и политически проблеми.

11. Флора и фауна

Многото промени, свързани с планетата, са необратими. Може напълно да изчезнат различни растителни и животински видове.

12. Арктика

До 2050 г. Арктика ще бъде почти напълно свободна от лед през летния период. В момента заради топенето на ледовете белите мечки трудно си намират храна.  

13. СО2

Нивото на киселинност на океанската вода нараства вследствие на повишеното ниво на CO2 в атмосферата.

14. Поляризация на обществото

Най-лошите последствия от промените в климата ще са за децата, възрастните хора и бедните. Тъй като те не могат да се справят с резките изменения в достъпността до храна и самите условия на живот. Това ще провокира поляризиране на обществото – богати/бедни.

15. Загиване на 30% от видовете растения и животни

Група експерти публикувала доста тежка прогноза – според тях повишаването на температурата в цял свят ще доведе до изчезването на до 30% от растителните и животинските видове.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg