23% ръст в събираемостта на приходите от концесии

1142
23% ръст в събираемостта на приходите от концесии

© Pixabay

23% ръст на събираемостта на приходите от концесии отчитат от Министерството на енергетиката през първите три месеца на тази година спрямо същия период на предхоната 2016 г.

Планираните приходи от концесии, утвърдени със Закона за държавния бюджет, както през 2016, така и през 2017 г., са в размер на 34 000 000 лв. Данните сочат, че до края на март тази година са събрани 27 685 218 лева – или 81.43% от планираното, за разлика от първото тримесечие на 2016 г., когато са събрани 19 869 274 лева – 58.4% от планираното. Това съобщават от пресцентъра на енергийното ведомство.

Постъпленията от концесии представляват най-голям дял от общо събраните приходи от Министерството на енергетиката за първото тримесечие – 53%.

По разпореждане на служебния министър на енергетиката Николай Павлов в министерството беше направен анализ на изпълнението на всички концесионни договори.

Предприети са действия за събиране на забавени през годините концесионни такси, лихви и неустойки по договорите.

Така през първите три месеца на 2017 г. са събрани над 1.103 млн. лв. лихви и неустойки. Близо 8 млн. лв. са просрочените през годините вземания от концесионни плащания, които бяха събрани до 28 февруари 2017 г.

Правителството предостави три концесии за добивПравителството предостави три концесии за добив на подземни богатства и одобри издаването на четири разрешения за проучване на възможностите за добив.

Дължимите суми се внасят доброволно или принудително, като са инициирани и процедури по съдебен ред.

До момента са обезпечени всички вземания по концесии за добив на твърди горива. Предприети са действия за събиране на дължимите суми за нефт и природен газ, както и за метални полезни изкопаеми.

До края на месеца предстои да бъдат връчени покани за доброволно изпълнение на останалите концесионери, които добиват строителни, скалнооблицовъчни и инертни материали, пише в съобщението. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...