24% ръст на търговията от разстояние у нас

1839
24% ръст на търговията от разстояние у нас

© Pixabay

Търговията от разстояние у нас отчита цели 24% ръст през последните 12 месеца, сочат данните на Националния статистически институт. Това включва продажбата на дребно на стоки и услуги чрез поръчки по пощата, телефона или интернет. Традиционно, огромен дял в търговията от разстояние има онлайн пазаруването, чиито обороти устойчиво нарастват през годините.

Оборотът в търговията на дребно у нас скача с 4% към края на месец януари тази година спрямо същия месец на 2016 г., сочат предварителните данни на НСИ.

През януари 2017 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 4.0% спрямо същия месец на предходната година.

Освен при търговията от разстояние, оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 24.0%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 12.1%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 11.3%.

КЗК: Фиксираният процент български стоки ограничава конкуренцията Задължението за обектите за търговия с храни с годишен оборот над 2 млн. лв. част от количествата на определени групи предлагани продукти да са произведени в България ограничава конкуренцията в няколко аспекта.

Намаление е регистрирано при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 9.0%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.1%.

През януари 2017 г. оборотът нараства спрямо предходния месец при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.4%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0.5%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.4%.

По-значително намаление е регистрирано при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.9%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.1%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg